Čadež: Stabilnost samo ako imamo jake ekonomije 1Foto: RTK2

Više od 150 srpskih privrednika iz 70 kompanija prvi put je danas nastupilo na Međunarodnom sajmu privrede u Prištini.

Sajam će trajati do 21. aprila, a predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je pozvao privrednike da u ulažu na Kosovu i obećao promovisanje kosovskih kompanija u Srbiji, piše RTK2.

Sajam je otvoren u prisustvu predsednika Privredne komore Kosova Safeta Grdžaliju, predsednika Privredne komore Srbije Marka Čadeža, kao i zamenika kosovskog premijera Envera Hodžaja.

Na pitanje novinara RTK2 da li je ovo pobeda ekonomije nad politikom, Čadež je odgovorio:

„Ne bih to nazvao pobedom nad politikom, mi se trudimo da ohrabrimo političare, da im kažemo gde su problemi u svakodnevnom poslovanju kompanija i da im kažemo da nam treba rešenje. Čini mi se da politika to prepoznaje, mi smo imali veliku podršku predsednika Vučića da budemo na sajmove ovde, dijalog se nastavlja sa svim svojim problemima. Mi ne možemo da rešimo sve problemo, ali možemo da koristomo taj naš prostor saradnje“.

Ovogodišnji sajam Čadež je ocenio kao boljim i uspešnijim. Naglasio je da su ovog puta prisutne uglavnom male i srednje firme, koje imaju šta da pokažu i da eventualno pronađu partnere.

„Prvi put smo organizovano na ovom sajmu, mi se nismo nadali da ćemo imati 150 privrednika i 70 kompanija. Važno je da su ovde mala i srednja preduzeća koja razgovaraju sa kompanijama o konkretnim poslovima, potencijalima i ugovorima“, naglasio je on.

Takođe misli da je saradnja između Privredne komore Kosova i Privredne komore Srbije zadovoljavajuća, stoji na RTK2.

„Mi na tome radimo intenzivno, ovo je treća godina da sarađujemo, ne samo putem sajmova nego organizujemo i poslovne forume i razne sastanke koji poboljšaju tu saradnju. Tokom ovih tri godina spojili smo više od 3000 kompanija. To nije samo poslovni momenat, to je zaista važan momenat u normalizaciji ukupnih odnosa između Koosva i Srbije“, smatra Čadež.

A koliko politička retorika utiče na ekonomiju, Čadež smatra da „kad god ima neka nestabilnost Vlade Srbije ili Vlade Kosova mi osetimo to, dakle privredi je potrebna stabilnost i otklanjanje barijera. Zato su oba procesa nerazdvojni. Svesni smo svi težine procesa između dve države, ali se nadam da smo sada svi došli do neke svesti da su nam rešenja potrebna što pre“.

Na to da li može da stigne šifra od miliardu evra ekonomske razmene koju je pomenuo predsednik Vučić, on odgovara:

„Ponoviću, potrebna su nam rešenja, potrebna su nam usklađivanja i stvari koje utiču na ekonomiju. To tražimo od politike, da nam stvaraju te uslove jer ovde postoji interes za naše proizvode, isto tako možemo da kosovske proizvode promovišemo kod nas jer je to još uvek nebalansirano , ima mnogo više naših proizvoda plasiranih ovde a to ne može da traje dugo. Nama je potrebna jaka ekonomija i sa jedne i sa druge strane, samo  ako imamo jake ekonomije to znači da na dugi rok imamo i stabilnost“, prenosi RTK2.

Predsednik privredne komore Kosova Safet Grdžaljiju najavio je danas da odlazi sa ove dužnosti, ali Čadež misli da će se njihovo zajedničko angažovanje nastaviti, i da će isto postupiti i njegov naslednik

„Ja se nadam da će Safet opet ostati uključen u procese regionalnog ekonomskog povezivanja, to je nešto što smo zajedno formirali i nadam se da ćemo na tom polju nastaviti da radimo i da če njegov naslednik takođe prepoznati i nastaviti dobru saradnju“, istakao je on.

„Mi smo formirali Komoru Zapadnog Balkana, čija centrala je sada u Trstu, Italiji. Krenuli smo pre četiri meseca sa radom, sada radimo na pojačanju kapaciteta, na zajedničkim projektima, pokušavamo da pomognemo i politici jer to nije pitanje hoćemo li mi to ili nećemo, to je pitanje opstanka naših privreda“, dodao je Čadež.

Čadež je rekao da sa Kosovom treba raditi dalje na usklađivanju veterinarskih sertifikata, zatim da se otklone barijere za teretne vozove što bi trebalo ubrzo da se reši, jer to može da poveća konkurentnost, zatim uskladivanje rada službi na administrativnim prelazima.

„To ne možemo sami da rešimo, tu nam je potrebna podrška politike kako bi se te stvari brže odvijale“, zaključio je Čadež, navodi se na RTK2.

Srpske kompanije su ranije, 2016. i 2017. godine, učestvovale na poljoprivednom sajmu u Prištini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari