Čadež: Što pre početi sprovođenje bileteralnog sporazuma sa Velikom Britanijom 1Marko Čadež Foto: PKS

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež izjavio je danas je važno da što pre počne primena novog bileteralnog sporazuma sa Velikom Britanijom jer je to tržište važno za Srbiju.

Čadež je na onlajn konferenciji „Novi bilateralni Sporazum Srbije i Ujedinjenog kraljevstva – novi potencijal privredne saradnje“, istakao da veliki broj srpskih kompanija posluju i izvozi na to tržište što govori o njegovoj važnosti.

„Kompanije su prošle poteškoće u ovom periodu, imamo 20 odsto pada trgovine poslednjih meseci koji nisu pokriveni Sporazumom“, naglasio je Čadež.

Prema njegovim rečima porasli su ne samo carinski troškovi, već i oni koji su sa njima povezani.

„Ono što je naš cilj je da rešimo pitanje robe koju proizvodimo u našim zemljama i kompanijama koje koriste sirovine, a koje su važne za tržište Ujedinjenog Kraljevstva“, rekao je predsednik PKS.

Ambasadorka Velike Britanije Šan Meklaud (Sian MacLeod) kazala je da je novi sporazum o trgovinskim odnosima demonstracija zajedničke želje dve zemlje da više saradjuju.

„Srbija je 67. zemlja u svetu sa kojom je Ujedinjeno Kraljevstvo zaključilo sporazum o partenrstvu i saradnju nakon izlaska iz EU. Naša bileteralna trgovina raste poslednjih godina i dostigla je 682 miliona funti u 2019. godini, ali sam sigurna da možemo da sarađujemo i bolje“, rekla je Meklaud.

Ona je istakla i da su izvozne kreditne agencije u UK nedavno povećale sredstva za četiri miliona funti za podršku infrastrukturi u Srbiji, kao i da trgovinski sporazum dolazi u vreme kada je započeto novo poglavlje u istoriji UK sa izlaskom iz EU.

Državni sekretar u Ministartvu trgovine, turizma i telekomunikacija Stevan Nikčević rekao je da su se dve vlade dogovorile da se nivo saradnje koji je u trgovinskom delu postojao kroz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU iz 2013. godine, samo nastavi.

„To znači da će Srbija sa Velikom Britanijom i Severnom Irskom nastaviti da trguje, da uvozi i izvozi po istim standardima kako je i do sada radila. Cilj je da razmena koju smo i do sada imali ostane na istom nivou, da se zadrže iste carinske stope i da ekonomski okvir za našu saradnju opstane“, naveo je Nikčević.

Prema njegovim rečima, robna razmena je usmerena na relativno širok spektar proizvoda, od brojnih industrijskih roba, ka agraru, farmaciji i investicijama u finasijama.

Pomoćnica ministra trgovine Olivera Jocić naglasila je da je interes srpske strane bio da fokus budućih trgovinskih odnosa predstavlja nivo liberalizacije koji je postignut kroz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

„Sporazum u najširem smislu reguliše ukupne bileteralne i političke i ekonomske odnose sa UK. Srbija je insistirala na privremenoj primeni sporazuma, koju očekujemo krajem maja u zavisnosti od odredjenih parlamentarnih procedura, pre svega na britanskoj strani“, kazala je Jocić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari