Car go svrstali uz prevarante i mešetare 1Foto: BETAPHOTO CarGo

Od donošenja Zakona o oglašavanju 2016. godine Tržišna inspekcija u Beogradu donela je više od 30 rešenja kojima se zabranjuje oglašavanje, rečeno je Danasu u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

Navodi se da je zabrana izrečena firmama koje su posredovale u zapošljavanju sa inostranstvom, jer je „za tu delatnost potrebna dozvola nadležnog organa, a oglašivači je nisu posedovali“.

Takođe, pravo na reklamne poruke uskraćeno je prevoznicima putnika u međunarodnom linijskom drumskom saobraćaju, jer prevoznici nisu imali potrebne dozvole, kao i hostelima koji nisu imali rešenje o kategorizaciji ugostiteljskih objekata.

Ni suplementi u ishrani, odnosno dijetetski proizvodi zbog neprikladnog oglašavanja nisu pošteđeni te mere, kao ni proizvođači duvanskih proizvoda uključujući i elektronske cigarete a inspekcija je reagovala i u slučajevima reklamiranja trgovinskih podsticaja, najčešće sniženja u slučajevima kada je ustanovljena neistinost oglasnih poruka.

Poslednja u nizu zabrana izrečena je firmi Car Go Tehnolodžis, gde je izvršen nadzor na osnovu dopisa Gradske uprave grada Beograda, odnosno Sekretarijata za javni prevoz i Sekretarijata za inspekcijske poslove.

U tim dopisima je navedeno da firma Car Go Tehnolodžis „nije podnela zahtev za izdavanje odobrenja za obavljanje taksi prevoza, i ne poseduje odobrenje za obavljanje taksi prevoza izdato od nadležnog Sekretarijata“.

U Car Gou su uzalud objašnjavali da oni i nisu taksi prevoz, već tehnološka platforma koja povezuje članove Udruženja Car Go i omogućava im da razmenjuju usluge. Tržišna inspekcija se, međutim, rukovodila stavom gradskih sekretarijata koji navode „da se radi o subjektu koji ne poseduje odobrenje nadležnog organa a pri tome spaja korisnike prevoza sa pružaocem usluge prevoza koji takođe ne poseduju odobrenje nadležnog organa“.

U tržišnoj inspekciji objašnjavaju da nije u njihovoj nadležnosti da procenjuju da li privredno društvo svoju delatnost obavlja legalno ili nelegalno, već da samo vrši nadzor nad primenom Zakona o oglašavanju, pa se i rešenje odnosi samo na taj deo poslovanja.

Objašnjavaju i zbog čega je pod zabranu dospeo i logo firme – korišćenjem znaka Car Go „oglašava se i preporučuje korišćenje aplikacije Car Go za naručivanje usluge prevoza, preko koje se mogu ugovoriti, naručiti i platiti usluge prevoza putnika koji po svojim karakteristikama odgovara taksi prevozu (pri čemu se radi o subjektu koji pruža uslugu taksi prevoza, a ne poseduje odobrenje nadležnog organa), navodi se u odgovoru Ministarstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari