Uber stiže u Srbiju?: Taksisti kažu da je to nezakonito, potrošači očekuju jeftiniju vožnju 1Foto: Shutterstcok/Proxima Studio; kirill_makarov

Kompanija Uber je prošle godine po prvi put od osnivanja 2009. poslovala sa dobitkom, a sada najavljuje i širenje na tržište Srbije i Slovenije.

To nagoveštava Morena Šimatić, direktorka Ubera u Hrvatskoj, koja je tokom gostovanja na Bloomberg Adria TV rekla da Uber konstantno evaluira nove lokacije na kojima može nastupati, i da se istražuje i tržište naše zemlje.

I dok bi, prema rečima naših sagovornika, dolazak Ubera u Srbiju stvorio dobre okolnosti za putnike, taksisti kažu da od toga „nema ništa“, jer je, prema njihovim rečima, ovakva vrsta usluga, zabranjena zakonom.

Dejan Gavrilović, predsednik udruženja potrošača „Efektiva“, ističe za naš list da je za građane dobro da postoji konkurencija u prevozu putnika, jer to obezbeđuje bolje uslove za same korisnike.

„Kada je veća konkurencija, potrošačima može da se pruži kvalitetnija usluga i niža cena. Oni bi od dolaska Ubera verovatno profitirali, a čim su i taksisti protiv, u tome ima nečega što bi njima kvarilo priču. A to što je može kvariti je bolja ili povoljnija usluga konkurenta, što opet ide u korist potrošača“, priča Gavrilović.

Kako ističe predsednik „Efektive“, u slučaju dolaska novog igrača, među svim učesnicima postojala bi borba, te bi u tom smislu Uber bio rival drugim pružiocima usluga.

„Svi oni se bore cenovno ili kvalitetom. Kao što bi četvrti operator bio konkurencija postojećim telekomunikacionim operatorima, tako bi i Uber bio konkurencija taksistima, Car Go-u i Jandeksu“, zaključuje on.

Sa druge strane, Vlado Bulatović, predsednik Strukovnog udruženja taxi-preduzetnika Sitab, kaže da nema potrebe ni razmatrati dolazak Ubera na tržište Srbije, jer je, prema njegovim rečima, to nezakonita radnja.

„Uber ne može da dođe, jer u zakonu postoji zabrana za sve takve aplikacije, i to je početak i kraj priče. Tokom izrade poslednjeg zakona jasno je naznačeno radi zaštite same države i korisnika taksi prevoza da Uberu nije dozvoljeno poslovanje. Sve to kako bi građane vozili isključivo licencirani vozači u vozilima u kojima putnici imaju osiguranje“, podvlači Bulatović.

Naš sagovornik ilustruje da bi nastupanje Ubera na domaćem tržištu bilo jednako nedozvoljeno kao prodaja kokaina, te da se, sledeći tu logiku, taksisti uzdaju da će država da reaguje i suzbije nezakonite poteze.

Uber stiže u Srbiju?: Taksisti kažu da je to nezakonito, potrošači očekuju jeftiniju vožnju 2
Ilustracija Foto: Pixabay/pexels

„U Beogradu i ostatku Srbije taksi prevoz mogu da obavljaju samo lica koja imaju dozvolu nadležnog organa lokalne samouprave, koji imaju sve kvalifikacije za taksi vozača, i u vozilima koja su sertifikovana za taksi prevoz. Zakon mora da se poštuje, valjda je to suština postojanja svake države. Pomenute najave su probni baloni, a u zakonu je striktno na insistiranje Sitab-a uneto da je Uber ovde zabranjen“, poručuje on.

Naposletku, Bulatović podseća da taksisti na svakih šest meseci moraju raditi tehnički pregled, plaćati skuplje registraciju vozila, i redovno izmirivati porez.

Zato, napominje on, dovođenje novog igrača na tržište ne bi bilo relevantno, jer je sada uveden red u taksi prevoz.

Podsećamo, iako veliki broj građana Uber poistovećuje sa taksijem, osnovna razlika između ove dve opcije za prevoz putnika je što se Uber naručuje preko aplikacije, u kojoj se zakaže prevoz od jednog mesta na drugo. Plaća se kreditnom karticom, i ova aplikacija funkcioniše slično kao Car Go koji već posluje u našoj zemlji.

S obzirom na to da je iz perspektive većeg broja građana sistem nalaženja prevoza preko Car Go aplikacije jednostavniji od naručivanja taksija, domaći taksi prevoznici mesecima su protestovali i blokirali saobraćaj, tražeći zabranu ove kompanije.

Zato su insistirali da se primeni Zakona o drumskom saobraćaju koji je stupio na snagu u novembru 2018. godine, uz naknadne dorade kojima su promenjene definicije limo servisa.

Uprkos tome, Car Go je nastavio da radi kao kompanija koja se bavi „pružanjem inovativne pomoći na putu“, registrovana kao udruženje građana, a Ministarstvo saobraćaja ocenilo je da Kar Go koristi „rupu u zakonu“.

Osim u Srbiji, vozači taksija protiv sličnih kompanija protestovali su i u drugim zemljama. U Ruminiji taksisti su mesecima izražavali nezadovoljstvo usmereno protiv Ubera.

Slično se desilo i u gradovima širom Nemačke, gde su vozači taksija ustali protiv odredbe Zakona o saobraćaju koje predviđaju lakše poslovanje komapnija poput Ubera.

Da li Uber ima zakonsku podlogu da dođe u Srbiju, iz Ministarstva saobraćaja nam do zaključenja ovog teksta nisu odgovorili. Na pitanja Danasa takođe nije odgovorila ni kompanija Uber.

Danas je zamolio Uber u Hrvatskoj da precizira kakvi su planovi za širenje u Srbiju.

„Raduju nas rezultati koji pokazuju kako je Uber prošlu godinu zaključio s 1,9 milijardi dolara neto dobiti čime je tržišna vrednost kompanije porasla iznad 150 milijardi dolara. U poslovnim planovima za tekuću godinu Uber će i dalje primarno biti fokusiran na tržište Hrvatske na kojem posluje s najvećim udelom profitabilnosti u ukupnom prihodu kompanije. Konkretni planovi za širenje u druge zemlje regiona, tačnije na Srbiju, za sada ne postoje, no kontinuiirano pratimo nova tržišta i mogućnosti“, odgovorio je Uber.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari