CarGo nudi taksistima platu od 150.000 dinara 1Foto: Lj. Bukvić

Kompanija Kar go ponudila je rešenje taksistima – formiranje novog udruženja, mesečni profit od najmanje 150.000 dinara i pomoć pri plaćanju poreskog duga.

Ovakva ponuda „poštenim taksistima“ stigla je danas, dva sata pre nego što će više hiljada taksista na beogradskim ulicama početi da se okuplja i kreće u peti dan protesta pred zgradom Vlade Srbije.

Niko iz države, od koje taksisti traže da poštuje zakon i zabrani Kar go kompaniji da prevozi putnike, nije primio vozače koji protestuju, a Kar go je rešio da, kako kažu, ponudi rešenje.

– Pošteni taksisti su dovedeni do ruba egzistencije od taksi kartela i zato predlažemo paket mera i garantujemo mesečni profit od 150.000 dinara, ali i to da će svi imati puna radna prava, pravo na odmor i osiguranje i da će biti zaštićeni od mobinga – rekao je juče Vuk Guberinić, direktor kompanije Kar go tehnolodžis.

Kar go će, kako je rekao, voditi računa i o rodnoj ravnopravnosti, ali će pomoći taksistima i da vrate poreski dug koji imaju prema državi. Mesečna nadoknada budućem udruženju taksista biće 2.000 dinara, plus PDV.

– Nadoknada udruženju biće 2.000 dinara, ali taksisti to neće plaćati prvih šest meseci jer ćemo mi to subvencionisati. Biće to naknada za troškove održavanja softvera – naglasio je Guberinić.

On je rekao da će taksistima koji izaberu da pređu u novo udruženje, Kar go pomoći i pri nabavci novih automobila i da su već „juče razgovarali sa svojim partnerima u inostranstvu o nabavci 400 novih vozila“.

Na pitanje kako mogu da garantuju zaradu od 150.000 dinara, Guberinić je rekao da to mogu da urade „na osnovu poznavanja tržišta i dosadašnjeg poslovanja“, kao i da „postoji prostor za unapređenje usluge“ jer nema dovoljno ponuđača usluge.

Guberinić je ovu ponudu nazvao „fer i korektnom“, ali pojedini taksisti nisu sigurni da li im je ovo dovoljno primamljiva i sigurna opcija.

Vozač Beogradskog taksija, koji je želeo da ostane anoniman, u izjavi za Danas tvrdi da će njegove kolege ponudu kompanije Kar go ocenjivati gotovo isključivo sa aspekta profita.

– Ukoliko ponuda ne podrazumeva i troškove za gorivo, registraciju vozila i održavanje, onda ne verujem da će naići na veliko interesovanje. U tom slučaju, mogu da privuku samo vozače malih firmi i onih koji voze samostalno. Međutim, ukoliko ponuda podrazumeva „čistih“ 150 hiljada dinara mesečno, to će već naterati veći broj vozača da razmisle – kaže naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, postoje dva razloga zbog kojih bi taksisti, i pored najave povećanih prihoda, bili rezervisani prema odlasku u Kar go – autonomija koju imaju u radu i strah od postepenog pogoršavanja uslova rada.

– Taksisti vole mogućnost da mogu da napuste firmu ukoliko im se nešto u njenom radu ne dopada, kao i mogućnost da biraju svoje radno vreme. Pitanje je da li bi ugovorom sa Kar goom imali takvu slobodu. Druga stvar je što postoji strah kod taksista da se iza te primamljive ponude kriju znatno gori uslovi po nas. Niko ne može da garantuje da se „garantovan“ prihod neće smanjivati jednom kada privuku dovoljan broj vozača – navodi beogradski taksista.

Taksisti su i juče blokirali ulice oko Vlade Srbije od 14 do 15 časova, a pre toga su se od 12 časova okupljali na četiri lokacije u gradu, kao i prethodna četiri dana. Za vikend je najavljena pauza, a novi protest zakazali su za ponedeljak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari