CarGo predao dopis Republičkom javnom tužilaštvu zbog pritisaka 1Predstavnici CarGo Foto: Medija centar (arhiva)

Kompanija CarGo Technologies i Udruženje građana „CarGo“ saopštili su da su predali danas dopis Republičkom javnom tužilaštvu, u kojem obaveštavaju o saznanjima iz kabineta ministarke saobraćaja da Zorana Mihajlović vrši pritisak na različite državne organe u cilju nelegalnog gašenja privrednog društva i Udruženja građana.

Saznanja do kojih smo došli iz kabineta, ukazuju da ministarka pokušava da spreči učešće kabineta predsednice Vlade Republike Srbije i Privredne Komore Srbije u radu Radne grupe, te da se sastanci odvijaju u sastavu stručne radne grupe, u kojoj dominantnu poziciju imaju predstavnici taksi udruženja“, navedeno je u dopisu, upućenom Zagorki Dolovac, republičkom javnom tužiocu.

Kako su naveli, ova mera predstavlja „izvrgavanje zakona u cilju njegove zloupotrebe zarad očuvanja interesa kartelski organizovanih taksista, koji svojim delovanjem vrše pritisak na državu, čime podrivaju zakonski i ustavni poredak“.

Dodaju da je ministarka naredila i meru korišćenja „anonimnog korisnika“ koja je predviđena samo u izuzetnik slučajevima, čime ona ne samo da krši Zakon, već „nas tretira kao narko dilere, umesto da budemo podržani kao mladi ljudi koji žele da rade na uvođenju inovacija i za budućnost Srbije“, navode u zajedničkom dopisu predsednik udruženja građana „CarGo“ Aleksandar Vučić i direktor kompanije CarGo Technologies Vuk Guberinić.

Dodaju da su se povodom izmena Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju negativnim mišljenjem oglasili i Komisija za zaštitu konkurencije, Republički Sekretarijat za zakonodavstvo i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

U našem radu nemam nikakvih elemenata krivičnih dela, čega je svesna i Ministarka, te je njen cilj, i cilj taksi kartela, da nadležna tužilaštva isključi iz procesa donošenja odluka o postupanju i na taj način ovu instituciju potpuno anestezira kako bi zakone mogla sama i da sprovodi, kao da joj nije dovoljno što ih sama i piše, a postavlja se pitanje kada će ona lično početi i da presuđuje“, navedeno je.

CarGo je istakao da samostalnost Tužilaštva ne sme biti narušena i zato je pozvao Tužilaštvo da ne odoli i ustukne pred pritisnicima, kojima je nesumnjivo izložen.

Dopis je predat i predsedniku Srbije, Aleksandru Vučiću, predsednici Vlade Srbije, Ani Brnabić, Ministarstvu unutrašnjih poslova, Ministarstvu pravde, Tužilaštvu za organizovani kriminal i Višem tužilaštvu u Beogradu.

Dopis je prosleđen i međunarodnim i regionalnim organizacijama i stranim diplomatskim predstavništvima, među kojima i Delegaciji Evropske unije u Beogradu, Savetu Evrope, Regionalnoj mreži tužilaca Jugoistočne Evrope, Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država, Ambasadi Ruske Federacije, Ambasadi Savezne Republike Nemačke, Ambasadi Republike Francuske i Ambasadi Ujedinjenog Kraljevstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari