Carinici sakodnevno u fabrici cigareta 1Otvoren carinski referat Foto: Filip Moris

U kompaniji Filip Moris u Nišu otvoren je carinski referat koji predstavlja prvi carinski organ u okviru neke fabrike koja posluje na jugu Srbije, saopšteno je danas iz te kompanije.

Na otvaranju je saopšteno da kompanija Filip Moris, kao jedan od najvećih izvoznika u Srbiji, i drugi najveći poreski obveznik, koji državnom budžetu godišnje doprinosi sa čak 45 milijardi dinara, „aktivno podržava sva nastojanja države da novouvedenim sistemom elektronskih lokatora osigura bezbedan transport robe i spreči nelegalnu trgovinu i krijumčarenje“.

– Naša izvozna orijentisanost i dugogodišnji partnerski odnos sa Upravom carina bili su motivi da iniciramo otvaranje ovakvog carinskog referata. S obzirom da je više od 80 odsto ukupne proizvodnje iz naše fabrike u Nišu namenjeno plasmanu na 50 izvoznih destinacija širom sveta, odnosno da je čak četiri od pet naših cigareta predviđeno za izvoz, saradnja sa carinom, bazirana na transparentnosti i efikasnosti, za nas predstavlja imperativ poslovanja- rekao je Miša Prokopčuk, direktor kompanije Filip Moris u Nišu.

On je kazao da Filip Moris, kao jedan od najvećih izvoznika u Srbiji, „prosečno godišnje procesuira oko 15.000 carinskih dokumenata“, zbog čega se ukazala potreba da se na ovaj način unapredi i olakša poslovanje.

Upravnik Carinarnice Niš Saša Milenković je dodao da će ovaj carinski referat „doprineti primeni pojednostavljenih carinskih postupaka, što nužno dovodi do značajnog ubrzanja obrta kapitala i smanjenja troškova poslovanja“.

On je kazao da otvaranje ovakvog organa u krugu kompanije, u kojem će ubuduće svakodnevno biti prisutni carinski službenici, predstavlja „maksimalni iskorak u susret potrebama ovog značajnog privrednog subjekta“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari