Čekajući Tenis prošlo je šest godina 1Foto: FoNet/ Slobodan Miljevic

Punih šest godina je prošlo od kada je Aleksandar Vučić bio gost vlasniku jedne od najvećih mesnih industrija na svetu Klemensu Tenisu u Nemačkoj, a više od četiri kako je najavio veliku investiciju Tenisa u našu zemlju.

Februara 2016. Vučić je za jun te godine najavio potpisivanje ugovora sa Tenisom i investiciju vrednu 300 miliona evra, koja je podrazumevala otvaranje pet farmi u Banatu i u jednom trenutku proizvodnju četiri miliona svinja.

Međutim, ugovor koji je bio spreman za potpisivanje pre tri godine nikada nije potpisan, a opravdanje da nemački gigant ne dolazi u Srbiju zbog afričke kuge svinja pre dve godine u domaćoj stručnoj javnosti opisan je kao slab izgovor.

Kako vreme prolazi, sve je izvesnije da Tenis neće ni doći u Srbiju, a agroekonomski analitičar i novinar Branislav Gulan kaže da je to sve bila politika, te da je Tenis mislio da će iz Srbije svinjsko meso i tovljenike moći bescarinski da izvozi u Rusiju.

„Tenis je mislio je da će moći bescarinski da izvozi svinjsko meso u Rusiju, ali je kasno saznao da to ne može da radi zbog obavezne vakcinacije. Tek je 15. decembra prošle godine ukinuta obavezna vakcinacija protiv svinjske kuge, a da bi meso moglo da se izvozi poznato je da je potrebno da prođe tri godine od tada, kako bi se obnovio stočni fond“, ističe Gulan i kaže da ne zna da li je to propust Tenisa i njegovog tima, ili mu naši to nisu rekli, ali je činjenica da se od tog projekta odustalo.

Jedino konkretno što danas podseća da je Tenis trebalo da dođe u Srbiju jeste poljoprivredno zemljište u Vojvodini koje je rezervisano između ostalih i za nemačkog investitora, a koje Pokrajinski sekretarijat izdaje u zakup.

Država je pre dve godine zbog Tenisa, što je takođe zasmetalo poljoprivrednicima u Vojvodini, menjala i Zakon o poljoprivrednom zemljištu kako bi strancima omogućili da bez tendera uđu u zakup 30 odsto zemljišta u ataru svake opštine.

Čekajući Tenis prošlo je šest godina 2

Savez udruženja poljoprivrednika Banata je pre dve godine pokrenuo i spor pred Upravnim sudom u Novom Sadu zbog dodele državnog poljoprivrednog zemljišta Tenisu, i dobio ga, ali se Sekretarijat oglušio na zahteve Suda, koji je utvrdio da ulagači nisu ispunjavali uslove postavljene zakonom i uredbama o izdavanju državnih njiva u dugoročni zakup.

Iako su dobili prvi spor pred Upravnim sudom na osnovu činjenica da investitori ne ispunjavaju reference koje je propisalo Ministarstvo poljoprivrede i Zakon o poljoprivrednom zemljištu, Gulan kaže da je Pokrajinski sekretarijat ponovo doneo istu odluku iako kod investitora nije bilo nikakvih promena jer oni i dalje nemaju potrebne reference i ne zadovoljavaju uslove.

Paori, napominje on, i na drugom suđenju, na kom je jedno od ročišta održano juče, očekuju presudu u njihovu korist i nadaju se poništenju odluke da se državno poljoprivredno zemljište da u zakup na 30 godina Tenisu i Fud planetu.

Najavljujući potpisivanje ugovora sa Tenisom za jun 2016. Vučić je rekao da bi nemački investitor „u početku proizvodio 700.000 do 800.000 svinja, a narednih godina došli bi do cifre od četiri miliona“.

Vučić je govorio i o ulaganju od 300 miliona evra, međutim, prema ugovoru koji je Danas imao na uvid još pre tri godine a koji nikada prema rečima zvaničnika nije potpisan, investitor Tenis i Republika Srbija obavezali su se na saradnju, a planirana investicija je 100 miliona evra.

Tim ugovorom Tenisu je bila odobrena investicija koja „podrazumeva projektovanje, izgradnju i upravljanje sa pet svinjskih farmi gde će svaka imati 70.000 svinja sa najmanje 2.500 krmača po farmi godišnje (ukupno 350.000 svinja na svih pet farmi)“.

U ovom ugovoru bilo je navedeno i pet lokacija, ali i datum početka zakupa za svaku od njih.

Tako je početak zakupa za zemljište u Zrenjaninu bio planirana najpre za novembar 2017, za Kikindu za novembar 2018, zakup zemljišta u Sečnju za novembar 2019, Vršca u novembru 2020. i na kraju Plandište, gde je plan bio da se u zakup novembra 2021.

Pre dve godine u ovo vreme Tenis je još jednom pomerio rokove za dolazak u Srbiju, a tada su iz Ministarstva poljoprivrede Danasu objasnili da je Komisija za davanje saglasnosti za investicione planove dala predlog za odlaganje investicije i to na molbu nemačke kompanije.

Razlog za odlaganje investicije do daljeg je, kako su naglasili u Ministarstvu, pojava bolesti afričke kuge svinja u regionu, zbog koje se „čini da je rizik takvih investicija višestruko uvećan“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari