Cer blagodet i za bicikliste 1Foto: D. Eraković

Po treći put Turistička organizacija Šapca predstaviće atraktivne destinacije i manifestacije ovog kraja se na Sajmu turizma u Beogradu.

Prvog dana Sajma u fokusu je seoski turizam, a posebno mesto zauzima jedinstveni festival cveća „Ruže Lipolista“, tu su i „Konjičke svečanosti“ koje okupljaju više hiljada ljubitelja ovog sporta, dok su „Dani rakije“ pomereni iz oktobra u prvu sedmicu juna.

Kada je već rakija nacionalno piće, onda će se u Šapcu predstaviti najkvalitetniji proizvodi od šljive i drugog voća. Drugi dan rezervisan je za predstavljanje „Čivijade“ sa „Čivijaškim karnevalom“. Belosvetski vašar humora i satire obeležava 50 godina od osnivanja, dok je međunarodni karneval postao hit, gde učestvuje više od 30 trupa iz zemlje i sveta.

U ponudi je i „Park nauke“ u kome su na praktičan način izloženi eksponati koji objašnjavaju pojave u svetu oko nas. Posetioci će se upoznati i sa „Mišarskim svečanostima“, u spomen na prvu veliku pobedu Karađorđevih ustanika. U subotu, 24. februara, biće predstavljen Cer. Nekada neposećena i zaboravljena planina, a sada važna destinacija u turističkoj ponudi. Pored „Cerskog marša“, u kome učestvuje više od dve hiljade mladih iz zemlje i okruženja, novina su enduro trke. Po mišljenju stručnjaka oko 60 kilometara biciklističkih staza idealne su za ovu vrstu sporta i rekreacije, a posebno su zainteresovani Mađari. Tu su i promo ture, a u planu je razvoj takmičenja u paraglajdingu. Završnog dana Sajma biće predstavljene međunarodni plivački maraton Jarak – Šabac koji se održava od 1971. godine, kao i „Bazar starih i umetničkih zanata“.

 

 

Još jedan sajam u Šapcu

Direktor TOŠ Srđan Mitrašinović ukazao je na povećanje smeštajnih kapaciteta, ukupno 585 mesta, otvoreni su novi hoteli, a poređenja radi za Svetski kup u mačevanju nije bilo slobodnog mesta jer je učestvovalo više od 200 mačevalaca iz 35 zemalja. Šabac ima status sajamskog grada, i pored poljoprivrednog sajma u planu je pokretanje još jednog specijalizovanog sajma koji bi doprineo i turističkoj ponudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari