Češki "Central European Industries" preuzeo Beohemiju 1Foto: Pixabay/adamr

Kompanija „Central European Industries“ iz Češke preuzela je danas udeo u preduzeću „Beohemija“ u vlasništvu „Preston Holdinga“, koja se bavi proizvodnjom deterdženata i proizvoda kućne hemije.

Potpisivanje ugovora obavljeno je u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Predsednik „Preston Holdinga“ Davor Milićević izjavio je da je taj holding do sada u „Beohemiju“ investirao preko 30 miliona evra, kao i da „Central European Industries“ poseduje finansijsku stabilnost da osnaži poziciju kompanije koja od ukupnog prometa 60 odsto artikala izvozi van granica Srbije, prvenstveno u region.

„Siguran sam da će novi vlasnik uspeti da proizvode „Beohemije“ usmeri ka zemljama Centralne Evrope, proširi asortiman i ojača poziciju firme. Potpisivanje ovog ugovora predstavlja veliku finsijsku podršku i za dalji razvoj ‘Preston Holdinga'“, rekao je Milićević.

On je dodao i da će „Central European Industries“ svojim dolaskom na tržište Srbije doneti evropske vrednosti i standarde, od kojih će koristi imati, kako zaposleni u „Beohemiji“, tako i dobavljači i poslovni partneri.

Predstavnik „Central European Industries“ za Srbiju Roman Kratohvil, rekao je da kompanija pomaže drugim preduzećima da se razvijaju i idu ka daljoj ekspanziji i da je cilj da se „Beohemija“ vrati na čelo hemijskoh sektora.

„Želimo da ponudimo potrošačima autentične proizvode, da proširimo asortiman robe široke potrošnje, kao i da približimo postojeće i buduće artikale iz svog portfolia potrošačima Srednje i Jugoistočne Evrope“, naveo je Kratohvil.

Prema njegovim rečima „Beohemija“ je prepoznata kao odlična baza za širenje poslovanja, povećanja udela na postojećim kao i razvoj novih tržišta.

Savetnik predsednika PKS Milan Trivunac, kazao je da je najvažnije to što je „Central European Industries“ kredibilna firma, istakavši i značaj saradnje PKS i Privredne komore Češke.

„Investitor je prepoznao priliku investiranja u Srbiju. Retke su prilike da se problemi pretvore u šanse i mogućnosti“, naglasio je Trivunac.

Prema njegovim rečima ugovor će omogućiti potencijalni rast prihoda, širenje asortimana i nastavak razvoja „Preston Holdinga“.

Ambasador Češke u Beogradu Tomaš Kuhta, izjavio je da je ta zemlja u top 10 investitora u Srbiji, a ovim preuzmanjem se ta pozcija učvršćuje.

„Trgovinska razmena izmedju Srbije i Češke je odlična i samo prošle godine iznosila je 1,2 milijarde evra, a ove će biti još bolja situacija“, zaključio je Kuhta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari