Novac kojim je otkupljena kreditna obaveza Si & Si kompanije stigao je kroz međunarodni platni promet. S obzirom na to da više od godinu dana ta firma nije servisirala svoje obaveze, banka je oglasila da je potraživanje dospelo, a ponudu da dug od osam miliona evra otkupi po ceni od pet miliona evra, dao je Italijan Karlo Đulio Fubiani, i 15.

Novac kojim je otkupljena kreditna obaveza Si & Si kompanije stigao je kroz međunarodni platni promet. S obzirom na to da više od godinu dana ta firma nije servisirala svoje obaveze, banka je oglasila da je potraživanje dospelo, a ponudu da dug od osam miliona evra otkupi po ceni od pet miliona evra, dao je Italijan Karlo Đulio Fubiani, i 15. januara ove godine ta transakcija je okončana. Banka nije imala potrebe da ulazi dalje u proveru podataka o firmi ASAP, jer ona nema prema nama kreditnu obavezu, a podatke o toj transakciji prosledili smo nadležnim institucijama – izjavio je za Danas Vladimir Čupić, predsednik Upravnog odbora Hipo Alpe Adria banke u Srbiji i naglasio da je sa stanovišta deponenata banke i akcionara, taj posao obavljen regularno.
U Agenciji za privredne registre, međutim, tvrde da je u tom trenutku, vlasnik firme ASAP bio naš državljanin, Radovan Anđelić, koji je preduzeće registrovao na svojoj kućnoj adresi, u Mutapovoj 30a, i koji je tvrdio da ta firma nije poslovala. „Nije mi bila potrebna i prodao sam je Fubianiju, i o tome obavestio nadležne organe“, izjavio je Anđelić za Danas. Promena u privrednom registru izvršena je 19. januara ove godine, a Poreska uprava je tek 18. maja utvrdila da se na adresi koja se vodi u Privrednom registru ne nalazi firma ASAP i donela rešenje kojim je oduzet poreski identifikacioni broj, što znači da preko računa te firme nadalje nije moglo biti nikakvih transakcija. O tome je obaveštena i Narodna banka Srbije, ali na sajtu NBS to još uvek nije ispravljeno. Takođe, nejasno je i zbog čega je advokat ASAP, na ročištu u Trgovinskom sudu u Beogradu (održanom po tužbi koju je ta kompanija podnela zahtevajući da se kompaniji Si&Si uvede privremena mera zabrane porodaje imovine) izjavila da novac kojim je trebalo da bude otkupljen dug, još nije uplaćen i da je tužba podneta samo da bi se vlasnik Si&Si naterao na pregovore.
U Poreskoj upravi ni juče nismo mogli da dobijemo odgovor na pitanje da li firma u Srbiji može da stekne vlasništvo i da li po tom osnovu plaća porez ukoliko nema traga o finansijskoj transakciji kojom je taj posao obavljen. „Podaci o pojedinačnim slučajevima predstavljaju službenu tajnu i ne mogu se objavljivati bez prethodne saglasnosti poreskog obveznika“, navodi se u saopštenju Poreske uprave i dodaje da eventualne nepravilnosti u poslovanju obveznika, ta služba otkriva u postupku kontrole. Da li je u ovom slučaju ta kontrola obavljena, s obzirom na to da je Si&Si kompanija uputila dopis nadležnim institucijama, nismo mogli da saznamo.
Ogovore nismo mogli da dobijemo ni od Uprave za borbu protiv pranja novca, jer se direktor te institucije, inače jedini ovlašćen da daje izjave, nalazi na putu.
Da podsetimo, predsednik kompanije Si&Si Vojin Đorđević, obratio se pre dve nedelje medijima s tvrdnjom da je Vlade Divac izigrao njihov dogovor o partnerstvu, prema kome je, ugovorima o prenosu vlasništva u „tri koraka“, poznati košarkaš, sa udelom od 30 odsto kapitala, trebalo da postane suvlasnik u preduzećima Voda voda i Gorki list. Đorđević je tada naglašavao da je, koristeći jedan od ugovora u tom poslu, Divac nezakonito izvršio upis 30 odsto vlasništva u Gorkom listu, a da se potom upisao i kao jedini vlasnik Voda vode. Đorđević je naglasio i da je čitava igra samo deo šireg plana čliji je krajnji cilj bio da se preuzme čitava kompanija Si&Si.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari