Cvejić: Deset minuta nakon overe ugovori u katastru 1Foto: N1

Predsednik Javnobeležničke komore Srbislav Cvejić objasnio je da stranke ne moraju da čekaju u redovima, već da je ugovor, od kada se overi, u roku od deset minuta zaveden u katastru, što je, kako kaže, još jedan nivo sigurnosti.

„Katastar donosi rešenje o upisu, ne donose ga javni beležnici. Mi samo donosimo isprave koje sačinimo u javnobeležničkoj kancelariji“, rekao je Cvejić za N1.Objasnio je da, ako se isprava sačini u javnobeležničkoj kancelariji, takvu ispravu dostavlja javni beležnik.

„Ili da je stranka donese sačinjenu, a mi overavamo. Ostale isprave koje do sada nisu iz nekog razloga realizovane u katastru, građani će morati sami da dostavljaju, ili na šalteru, ili na e-šalteru“, naveo je.

Dodao je da je postupak komplikovan, a ukratko je objasnio da za objekte koji nisu uknjiženi, treba da postoji upotrebna dozvola, da se izvrši upis objekta, a da objekti koji su nelegalni neće biti predmet upisa do postupka ozakonjenja.

„Pored dostavljanja isprava katastru po službenoj dužnosti, mi smo novim zakonom obavezani da dostavljamo poreske prijave. Popunjava je poreski obveznik, pa se donese u javnobeležničku kancelariju, a geozavod je prosleđuje nadležnoj upravi“, kaže on.

Ističe da javni beležnici rade iste poslove kao i do sada, a da je dodatan posao da digitalizuju isprave, poreske prijave i da ih prosleđuju.

„Mi nismo ti koji upisuju svojinu u katastar, nego sačinimo i dostavimo na upis“, dodao je Cvejić.

Naglašava da stranke ne moraju da čekaju u redovima, već da je ugovor, od kada se overi, u roku od 10 minuta zaveden u katastru, što je, kako kaže, još jedan nivo sigurnosti, pored registra o prometu nepokretnosti, koji je uveden 2010. godine, zbog manjkavosti katastra nepokretnosti.

„Beznačajni će biti troškovi. Stranka neće plaćati papirni primerak našeg ugovora, koji košta 1.800 dinara, ukoliko ne želi“, kaže on.

Govoreći o tome gde se može podneti zahtev, kaže da se, u pogledu mesne nadležnosti, mora otići kod javnog beležnika koji pokriva tu opštinu.

„Stranka je rasterećena ukoliko neće da ide na šalter da podnosi zahtev, u roku od 24 sata katastar nama dostavlja list nepokretnosti“, rekao je predsednik Javnobeležničke komore Srbislav Cvejić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari