Decentralizacija na delu 1

Meštani Štitara kod Šapca biće prvi koji će moći da se neposredno izjašnjavaju o trošenju sredstava od poreza na imovinu, koji se vraća mesnim zajednicama na korišćenje.

Referendum će u ovom selu biti organizovan u nedelju 27. maja, a na glasačkom listiću će biti predložena četiri projekta, za čiji realizaciju budžet ne prelazi 2,2 miliona dinara, koliko ove godine selo ima na raspolaganju.

Sa meštanima Štitara na zboru građana čija je tema bio predstojeći referendum razgovarao gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović. On je podsetio na jedinstvenu politiku Grada Šapca, koji jedini stanovnicima mesnih zajednica vraća sredstva prikupljena od poreza, da sami odlučuju kako će ih potrošiti.

– Ovo je primer suštinske decentralizacije, po čemu se Šabac izdvaja od drugih gradova u Srbiji. Meštani Štitara će biti prvi koji će ove godine odlučivati, jer imaju agilan Savet Mesne zajednice, koji je brzo došao do ideja i prioritetnih predloga. Prošle godine su 24 mesne zajednice učestvovale na neposrednom izjašnjavanju, a ove godine učestvuju svih 60 mesnih zajednica, odnosno 100.000 Šapčana koji će odlučivati o trošenju blizu dva miliona evra. Smatram da ljudi koji žive u nekom mestu najbolje znaju šta su prave potrebe te MZ. Zato sam ja, kao gradonačelnik, garant da će sve što se izglasa na referendumima biti i urađeno. Tako je sada u 24 mesne zajednice u kojima se prošle godine odlučivalo, tamo se sada realizuju izglasani projekti i radi se punom parom. Lepota ovog poduhvata je u tome i što su potrebe svake mesne zajednice različite i originalne, rekao je Zelenović. Dušan Tufegdžić, predsednik Saveta MZ Štitar, pozvao je sve meštane ovog sela da se upišu u spiskove za glasanje i izađu 27. maja na referendum.

– Na glasačkom listiću se nalaze četiri predloga, od čega nam je prioritet renoviranje zdravstvene ambulante i krova na objektu u kom se nalazi ambulanta. Za taj projekat smo opredelili najviše sredstava. Pošto je Savet jedini predlagač, predložili smo i da se sredstava ulože u gradnju pešačke staze u ulici Dušana Lončara, da se deo sredstava opredeli za programe iz oblasti kulture i sporta i za šljunčenje i rekonstrukciju atarskih puteva u selu, rekao je Tufegdžić.

Radmila Gajić, odbornica u Skupštini grada i meštanka Štitara, podsetila je da je šabački parlament jedini u Srbiji koji je izglasao ovakvu odluku, da se sredstva od poreza vraćaju u mesne zajednice. Ona je pozvala sve Šapčane da se uključe u odlučivanje kako bi život u mestima u kojima žive i gaje svoju decu bio kvalitetniji.

Poređenje sa Beogradom

Šabac je prva lokalna samouprava u Srbiji koja na ovaj način, referendumom, omogućava građanima da na najneposredniji način odlučuju o svojim sredstvima. Ukupan budžet garda Šapca je 3,1 milijardu dinara, a poređenja radi Beograd se pohvalio da će o sličnom izjašnjavanju u prestonici odlučivati o 200 miliona dinara, a budžet iznosi čak 102 milijarde dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari