Dević: Stigao nalaz sudskog veštaka o nezakonitoj hipoteci banke 1Ilija Dević Foto: Stanislav Milojković

Investitor u Autotransportno preduyeće (ATP) „Vojvodina“ Ilija Dević, saopštio je danas da je veštak, kojeg angažovao Viši sud u Novom Sadu, potvrdio „stav da je hipoteka ‘Credit Agricole’ banke na njegovom servisu za autobuse ‘EvoBus’ uspostavljena nezakonito i bez validne dokumentacije“.

Dević je u obraćanju javnosti naveo da je ovih dana stigao nalaz sudskog veštaka građevinske struke, kojeg je angažovao sud, koji pokazuje da je „hipoteka banke stavljena falsifikovanjem papira“, te je Dević tim dokumentom dopunio krivičnu prijavu protiv „Credit Agricole“ banke, koju je podneo krajem avgusta 2017. godine.

Dević je i ranije tvrdio da je ta banka, uz pomoć direktora katastra, upisala hipoteku na novoizgrađene objekte ATP „Vojvodina“ iako to „nije bilo predvidjeno ugovorom o kreditu“.

„Banka se ipak pojavila kao nosilac hipoteke što joj je dalo status razlučnog poverioca. To joj je omogućilo da upravlja stečajem ATP „Vojvodina“ i u poslednjih nekoliko godina već sedam puta pokušava da proda jedan od najbitnijih delova te investicije – servis EvoBus Setra i Mercedes“, upozorio je Dević.

On je dodao da se sud o pomenutoj hipoteci još ne izjašnjava, pa ni o nalazu veštaka koji je pristigao ovih dana.

„Špekalacije da se to radilo prema interesima narko i duvanske mafije, koja godinama ima čvrsto uporište u vojvodjanskim strukturama vlasti, nikada nisu proverene“, dodao je Dević.

Slučaj ATP „Vojvodina“ označen je kao jedan od pet najvećih afera u Srbiji i jedini u kome je oštećen investitor.

Dević je dodao da država već deset godina u sudskim postupcima pokušava da od njega napravi krivca, a da štiti bivšu gradonačelnicu Novog Sada Maju Gojković i sadašnjeg čelnika Vojvodine Igora Mirovića, koji su direktni učesnici afere.

Optužio je i prethodnu demokratsku vlast, konkretno Bojana Pajtića koji je bio glavni političar u Vojvodini i Velimira Ilića kao drugostepenog organa i tada ministra za kapitalne investicije, da su nečinjenjem produbili problem, te da nisu imali političke volje da okončaju aferu ATP „Vojvodina“.

Dević je na sudu već više od deset godina, a predmet ATP Vojvodina nalazi se u monitoringu Evropske unije, jer je jedini sa spiska od 24 sporne privatizacije u Srbiji gde je oštećen investitor, a ne država.

ATP Vojvodinu je Dević kupio na aukciji Agencije za privatizaciju 2004, ispunio je investicioni plan, proširio delatnost, uveo nove linije i zaposlio nove radnike.

Zaključio je ugovor sa tadašnjom gradonačelnicom Novog Sada Majom Gojković o izgradnji nove Medjumesne autobuske stanice i iako je taj objekat završen, Grad nikada nije preusmerio saobraćaj na novu lokaciju.

Ranije je podneo i krivičnu prijavu protiv Maje Gojković, kao i protiv tadašnjeg direktora Zavoda za izgradnju grada, a sada predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića, a šteta od 400 miliona dinara koju su tako počinili, dokazana je pravosnažnom izvršnom sudskom presudom.

Medjutim, Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu je 20. januara 2015. godine odbacilo tu krivičnu prijavu.

Razrešenje te afere zahteva i Evropska komisija.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

4 reagovanja na “Dević: Stigao nalaz sudskog veštaka o nezakonitoj hipoteci banke”

  1. Redakcijo prvo malo proveri činjenice pa piši ovakve naslove. Tekst deluje šarlatasnki i bez činjenica. Ako je sve to na sudu sud odlučuje a ne komentar jedne strane plsu naslov je primereniji Blicu.
    Ovo je moralo kvalitetnije da se napiše jer je neka vrsta optužbe na Načelnika katastra bez ikakvih pravnih dokaza.

    • Nikola, zar Vi niste na godišnjem odmoru? Načelnik katastra Vas ganja da radite i tokom godišnjeg odmora? Cccc

      • 🙂 da radim u katastru verovatno ne bih imao novca ni za internet pa ni za komentar. Ovo je moj prost zaključak pošto sam makar nekada prošao pored suda. Kad se napiše veštak napiše se i koje struke. Da je to napisano verovatno bi bilo svima jasnije kako je nezgrapan i laički napisan tekst. Ponavljam sud sudi, sud presuđuje

  2. Voleo bih da gospodin Dević jednom objasni kako je došlo do promene prostornog plana uređenja Novog Sada, gde je pre njegove kupovine ATP Vojvodina gradnja nove autobuske stanice. Ko mu je pomagao u izmenama Plana prostornog uređenja Novog Sada te je gradnjanove Međugradske AS premeštena iz roena između Aljmaškog groblja i železničke stanice. Nova AS je trbala sa ŽSt i starom AS da čini celinu i olakša putovanja iz NS u NS i po NS. Njegova AS, realno se ne uklapa nigde. Na čudan način je odjednom na njegovom „privatnom“ zemljištu država planira izgradnju nove AS koja je znatno udaljena od ŽSt i prigradske AS. Deviću, sve se vraća sve se plaća. Vaši prijatelji Maja i Igor su Vas namagarčili. To ste zaslužili. Zaslužili su i njegovi pajtosi Maja i Igor da odgovaraju za nedela, ali kod nas političari za pljačke bivaju nagrađeni višim položajem jer su se dokazali kao lopovi.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.