Devizne rezerve 12,8 milijardi evra 1Foto:Beta/Narodna banka Srbije

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju novembra iznosile 12,8 milijardi evra, a od početka godine NBS je radi održavanja relativne stabilnosti na deviznom tržištu, u uslovima znatno pojačane globalne neizvesnosti usled krize izazvane pandemijom, neto prodala 1,62 milijarde evra.

Neto devizne rezerve, devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima, na kraju novembra iznosile su 10,5 milijardi evra. Na kraju novembra bruto devizne rezerve su bile niže za 206,6 miliona evra u odnosu na kraj prethodnog meseca.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u novembru iznosio je 558,4 miliona evra i bio je za 66,2 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu. Za 11 meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 5,87 milijardi evra.

U novembru, kao i od početka ove godine, vrednost dinara prema evru gotovo je nepromenjena, dodaje se u saopštenju. Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u novembru neto kupila 115 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari