Direktorka Narodnog muzeja demantuje da je u pitanju odmazda 1Foto: Miroslav Dragojević

Predsednik naše sindikalne podružnice u Narodnom muzeju u Beogradu, Radoslav Piljak, dobio je upozorenje da su ostvareni uslovi za otkaz ugovora o radu pod izmišljenim optužbama o navodnom kršenju radne discipline i mobinga nad kolegama.

Reč je o potpuno netačnim optužbama a osnovni razlog zbog koga rukovodstvo Narodnog muzeja organizuje hajku na našeg člana je njegova sindikalna aktivnost. To je odmazda prema našoj sindikalnoj organizaciji jer smo svojevremeno razotkrili niz malverzacija u Narodnom muzeju – kaže za Danas Dragan Milanović, predsednik Granskog sindikata, kulture, umetnosti i medija „Nezavisnost“. Sa druge strane, Bojana Borić Brešković, direktorka Narodnog muzeja u Beogradu kategorično demantuje da je reč o proganjanju Piljka kao sindikalnog aktiviste, već da je reč o kršenju radne discipline.

Milanović pak ističe da je ta sindikalna organizacija prikupila opsežnu dokumentaciju o brojnim zloupotrebama u toj ustanovi i dostavila je prošlog četvrtka ministru kulture i informisanja Srbije Vladanu Vukosavljeviću.

On dodaje da je Granski sindikat „Nezavisnost“ 9. avgusta obavestio Maju Gojković, predsednicu Narodne skupštine Srbije da je rešenje republičke Vlade od 2. avgusta o imenovanju v. d. direktorke Bojane Borić Brešković u suprotnosti sa odredbama Zakona o kulturi i Statuta Narodnog muzeja.

– Prema zakonu i statutu tog muzeja, Vlada Srbije može da imenuje vršioca dužnosti direktora bez sprovedenog javnog konkursa u slučaju kada direktoru prestane dužnost pre isteka mandata, odnosno kada javni konkurs za direktora nije uspeo. U ovom slučaju, nijedan od tih uslova nije ispunjen, već je direktorki istekao mandat još 13. juna ove godine a javni konkurs za izbor novog direktora uopšte nije raspisan. Iz toga proističe da Vlada nije mogla 2. avgusta da izabere Borić Bošković za v. d. direktorku, odnosno da je rešenje o njenom postavljanju nezakonito. Istog dana kad i Skupštini, o tome smo pisali i Aleksandru Vučiću, predsedniku Srbije i Državnom pravobranilaštvu. Inače, obratili smo se i Inspektoratu za rad koji je 1. septembra potvrdio da je direktorki Borić Brešković istekao mandat. I pored toga, ona je nastavila da obavlja svoju funkciju a potom ju je i Vlada nezakonito postavila za v. d. direktorku – objašnjava Milanović.

Naš sagovornik ističe da su takva aktivnost Granskog sindikata kulture, umetnosti i medija „Nezavisnost“ i razotkrivanje brojnih malverzacije za koje je odgovorno rukovodstvo, uzrokovali progon njihovog sindikalnog aktiviste u Narodnom muzeju.

– S obzirom da je Radoslav Piljak, predsednik naše podružnice u Narodnom muzeju on kao rukovodilac sindikata nije mogao da dobije upozorenje da su ostvareni uslovi za otkaz ugovora o radu, jer to predstavlja kršenje zakona – ističe Milanović.

Sa druge strane, v. d. direktorka Narodnog muzeja demantuje da je reč o progonu Piljka zbog njegove sindikalne delatnosti, već da je reč o propustima na radu i kršenju radne discipline.

– Predmet o kome govorimo je iz domena radno pravnog statusa i upozorenje je sačinjeno u okviru redovne procedure. Narodni muzej u Beogradu je potpuno svestan da niko ne može biti pozvan na odgovornost zbog sindikalnog angažovanja, što u ovom slučaju nije ni primenjeno, niti na bilo koji način kvalifikovano, ali moramo biti svesni da sindikalno angažovanje ne može biti zaštita za propuste na radu učinjene van okvira sindikalnog angažovanja. S obzirom da se radi o unutrašnjoj pravnoj stvari, Narodni muzej ima obavezu zaštite prava i podataka o zaposlenima i u tom slučaju bismo se ograničili na ovu izjavu, a sve ostalo bi bilo predmet redovnog postupka ukoliko bi do njega došlo – kaže za Danas direktorka Borić Brešković.

Spisak optužbi

– Ustanovili smo da postoji problem kada je reč o legitimnosti rukovodstva Muzeja, da postoji nepotizam, odgovornost za nerad starog upravnog i nadzornog odbora, da postoje i problemi vezani za angažovanje službe obezbeđenja u ustanovi, neka sporna angažovanja dizajnera za stalnu postavku i mnoge druge stvari – navodi Dragan Milanović, predsednik Granskog sindikata, kulture, umetnosti i medija „Nezavisnost“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari