Đorđević: Novi zakon o poštanskim uslugama usklađen sa direktivama EU 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Novi zakon o poštanskim uslugama predložen je zato što postojeće zakonsko rešenje ne može da prati sve veće zahteve tržišta, a i zbog usklađivanja sa direktivama Evropske unije za pregovaračko poglavlje tri, rekao je ministar za rad boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, koji je poslanicima Skupštine Srbije obrazložio set zakona iz oblasti trgovine i usluga.

Đorđević je dodao da se novim zakonom obezbeđuje veći stepen zaštite korisnika poštanskih usluga, a detaljno je uređena i obaveza poštanskog operatora u slučaju da je odgovoran za nastalu štetu.

Novina je i da će operator imati pravo i obavezu da pri prijemu pošiljke utvrde identitet pošiljaoca, što do sada nije bilo moguće.

Nezakonita prodaja robe preselila se sa ulice na internet i onima koji poštom šalju nelegalnu robu nije se moglo ući u trag, i to će sada biti promenjeno naročito pošto tek sledi ekspanzija elektronske trgovine, istakao je Đorđević.

Kada je reč o Predlogu zakona o potvrđivanju akata Svetskog poštanskog saveza, Đorđević je rekao da taj savet ima 192 države članice i da mu je SR Jugoslacija pristupila 1999. godine te da je potvrđivanje ovog akta međunarodna obaveza Srbije.

Obrazlažući Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o opštoj bezbednosti proizvoda, ministar je istakao da će izmene doprineti boljoj povezanosti svih aktera u oblasti informacione bezbednosti, budući da je predviđeno uspostavljenje jedinstvenog sistema za prijem obeveštenja o incidentima.

Izmenama se takođe ova oblast usklađuje sa direktivana Evropske unije o visokom nivou bezbednosti mrežnih i informacionih sistema.

Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o izvozu i uvozu robe dvostruke namene sistem kontrole izvoza usklađen je sa evropskim zakonodavstvom brisanjem pojedinih odredbi, jer je Srbija ostala jedina zemlja u Evropi koja kontroliše, odnosno izdaje dozvole za uvoz robe dvostruke namene, rekao je Đorđević.

Na dnevnom redu današnje sednice je i Predlog odluke o izmenama Odluke o izboru članova i zamenika članova skupštinskih odbora, a dnevni red je proširen predlogom davanja saglasnosti na Odluku o izmenama i dopunama Finasijskog plana Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2019. godinu za koji je Vlada Srbije zahtevala da se razmatra po hitnom postupku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari