Đorđević o pogibiji na gradilištu: Hvala investitoru Beograda na vodi 1Foto: Aleksandra Popovic

Mimo uobičajene procedure, Inspekcija rada nakon nedavne pogibije dva radnika na gradilištu Beograda na vodi nije izdala saopštenje, a ministar rada Zoran Đorđević danas  je u Skupštini Srbije objasnio da su se na takav potez odlučili jer je investitor o ovoj nesreći „već dao potpuno informaciju“.

– To je jedini slučaj kada je i sam investitor izašao i dao potpunu informaciju da su radnici bili prijavljeni, obučeni, opremljeni za sve. Sve ostalo što bismo mi rekli, bilo bi samo ponavljanje toga – pojasnio je Đorđević.

Ministar rada je na pitanje da li je to Belgrejd voterfront obavio posao inspekcije, rekao da nije.

– Mislim da treba svi da pričamo transparentno, kada naiđemo na problem. Ovim putem zahvaljujem investitoru, što je izašao odmah i što je rekao odmah činjenice. Tako treba svaki investitor da se ponaša – naglasio je Đorđević.

On je rekao da Ministarstvo neće iznositi detalje slučaja i da će izveštaj biti objavljen kada to dozvole tužilaštvo i MUP, i da je na MUP-u da istraži da li je stvarno bila nesreća ili su u pitanju neke druge okolnosti.

– Mi ćemo izveštaj objaviti kada budemo imali dozvolu od tužilaštva i MUP-a, koji je to preuzeo dalje. Više od toga nismo mogli da kažemo – naglasio je ministar rada.

Dva radnika poginula su 14. septembra nakon što su pala sa 22. sprata zgrade Park-vju na gradilištu Beograda na vodi.

Krivična prijava zbog pogibije u Kneza Miloša

Krivična prijava podneta je protiv pet osoba koje su osumnjičene da su odgovorne za pogibiju radnika krajem avgusta na gradilištu na uglu ulica Kneza Miloša i Sarajevske, rečeno je Danasu u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu.

Pet osoba se tereti za krivično delo protiv opšte sigurnosti. U ovom tužilaštvu kažu da će im u najskorijem roku biti zakazano saslušanje, potom određeno veštačenje, nakon čega će se doneti odluka o daljem postupanju.

Na gradilištu u Ulici kneza Miloša u Beogradu, na mestu gde se nalazila ambasada SAD, srušio se zid i zatrpao jednog radnika krajem avgusta ove godine, koji je ubrzo preminuo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari