Đorđević: Sistem socijalnih karata u Srbiji će zaživeti 2021. 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević rekao je danas da očekuje da će sistem socijalnih karata u Srbiji zaživeti 2021.

On je na drugom Digitalnom samitu Zapadnog Balkana rekao da se intenzivno radi na uspostavljanju tog sistema koji je podeljen u tri faze.

„Prva faza tog projekta je u toku i trebalo bi da se završi do leta, a odnosi se na ujedinjavanje svih podataka ministarstva na jednom mestu“, kazao je Đorđević.

Kako je dodao, druga faza se odnosi na izradu zakona o socijalnim kartama, a treća na izradu alata za sprovođenje sistema socijalnih karata u praksi.

Đorđević je rekao da će uzor Srbiji biti Danska koja „ima najsavršenije socijalne karte na svetu“ i koja se bazira na ukrštanju podataka.

„Ideja je da se onima kojima je potrebna socijalna pomoć dodeljuje po automatizmu i da sistem sam izračunava, u skladu sa mogućnostima države, koliko bi ta pomoć trebalo da iznosi“, naveo je Đorđević.

Dodao je da se radi na objedininjavanju podataka PIO fonda i Nacionalne službe za zapošljavanje na jednom mestu odnosno u državnom Data centru.

Kao jedan od projekata digitalizacije koje je sprovelo njegovo ministarstvo, Đorđević je istakao e-Inspektorat za rad.

„Inspektori u ovim okolnostima mogu da imaju izjednačenost postupanja, da saradjuju sa drugim inspekcijama i da pristupaju njihovim bazama podataka, rukovodioci mogu da na vreme planiraju i kontrološu rad inspektora, a postoji i mogućnost arhiviranja dokumenata“, naveo je Đorđević.

Dodao je da je u 2018. u Srbiji izvršeno 30 odsto više inspekcijskih nadzora u odnosu na prethodnu godinu.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić rekao je da je reforma javne uprave jedan od tri ključna kriterijuma evropskih integracija, a da je digitalizacija jedan od važnih faktora u tom procesu.

„Najvažnija je promena mentaliteta i stava odnosno da shvatimo da digitalizacija olakšava mnoge stvari i da je to društveni proces, pored toga što je tehnološki“, kazao je Ružić.

Kao najznačanije zakone koji su usvojeni, on je naveo Zakon o e-Upravi kojim se državna uprava obavezuje da koristi moderne tehnologije, kao i Zakon o centralnom registru stanovništva koji objedinjava 13 službenih evidencija iz šest državnih organa.

„Nakon donošenja podzakonskih akata, taj zakon će postati operativan od 1. septembra 2020“, rekao je Ružić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari