Do 2023. ceo Požarevac pokriven toplovodom 1Foto: JP "Toplifikacija"

Zaposleni u javnom preduzeću „Toplifikacija“ privode kraju još jednu poslovnu godinu, koja je po rezultatima rada među najuspešnijima do sada. Prema rečima direktora Dejana Dačića, postignuti su odlični rezultati, zahvaljujući velikom radu i dobrom funkcionisanju celog kolektiva.

Od 2015. godine uspostavili smo dinamiku da godišnje gradimo oko 15 kilometara toplovoda, što do danas iznosi 60 kilometara. Do 2014. imali smo kupno 170-180, a danas imamo 240 kilometara toplovoda“, rekao je Dačić.

Uz pomoć lokalne samouprave, „Toplifikacija“ planira da do 2023. godine pokrije toplovodom kompletan grad, a trenutna pokrivenost iznosi oko 80 odsto.

Da su ranija gradska rukovodstva prepoznala značaj toplovoda, on bi do danas već bio kompletno izgrađen“, kazao je Dačić. On je dodao da se do 2020. godine planira gradnja prepumpne stanice u Jeremijinom polju, vredna četiri miliona evra, koja po značaju predstavlja isto što i fabrika vode za vodosnabdevanje i iznošenje smeća u komunalnoj oblasti.

Ova, 2018. godina bila je fantastična, a u planu nam je da naredna godina bude još uspešnija. U 2019. u planu je širenje toplovoda na lokaciji Čačalica, Gornja mala, levi deo kostolačkog puta, MZ Sopot, do nadvožnjaka. U 2020. godini biće na redu Burjan, Moravska i Ratarska, uz ulaganje 320 miliona dinara, a 2021. gradiće se na tri lokacije u Busiju i širiće se mreža u MZ „Gornja mala“, rekao je Dačić.

U 2018. godini dobit „Toplifikacije“ iznosiće oko 30 miliona dinara, što je manje nego ranijih godina. Međutim, ova dobit bila bi mnogo veća, da se nije vraćao stari dug EPS-u, koji je trebalo da se vrati još pre 15 godina. „Ove godine za taj dug platili smo oko 55 miliona dinara, a prošle 80, što je ukupno 130 miliona. Od toga, čak 50 miliona su zatezne kamate, jer se dug nije vratio kad je trebalo. Da nije tog duga, naša dobit bila bi daleko veća“, rekao je Dačić.

Ove godine 30 odsto investicija ostvareno je iz budžetskog fonda – 150 miliona dinara. Iz sopstvenih sredstava uloženo je 40 miliona za održavanje sistema na lokaciji na kojoj su Beogradska, Šesta lička, Jovana Šerbanovića, u kojoj su postavljene i nove cevi. Sopstvena sredstva uložena su i u širenje mreže, 46 miliona, u ulicama Miloša Obilića, Beogradska, Đurđeva, Dalmatinska, Zelengorska, kao i 40 miliona u ulicama Bojane Prvulović, Filipa Filipovića.

Toplifikacija“ već sada ima oko 50 zahteva ka gradskoj službi urbanizma, za dozvole, prijave radova, za lokacijske uslove. Već su prijavili i tri lokacije za narednu godinu – Cane Babović, Crnogorska i Pećka. „Radi se mnogo i kvalitetno, zahvaljujući odličnoj saradnji sa gradom. Svi zajedno pravimo kompletnu analizu radova na infrastrukturi, da se ne bi neke ulice dva puta raskopavale. Planski rad odlično se vidi na nekoliko lokacija, gde se radilo na toplovodu, vodovodu i asfaltiranju“, rekao je Dačić.

Na sistem daljinskog grejanja trenutno je priključeno 10.600 korisnika, od čega 650 pravnih lica. Naplata usluga od njih je zadovoljavajuća – od fizičkih lica iznosi 93 odsto, a od pravnih od 78 do 91 odsto. „Najveći dužnici su nam firme u stečaju, pa se tu naplaćujemo iz stečajne mase. Što se tiče ostalih pravnih lica koja duguju, njih redovno opominjemo telefonski, onda ide opomena, pa tužba. Pre nekoliko dana sklopili smo ugovor sa Privrednim sudom o medijaciji, kako bismo kroz posredovanje naplatili dugove, pa se tako štede i novac i vreme“, rekao je Dačić. On je dodao da među građanima nema onih sa velikim dugovanjima, za perid od jedne ili dve godine, jer ih redovno opominju i utužuju, što doprinosi povećanju efikasnosti poslovanja preduzeća.

Cene

Zbog kvalitetnog i povoljnog grejanja, u Požarevcu nema odjava kao u nekim drugim gradovima. „Od 2015. godine, kad smo uveli novi tarifni sistem, samo su neki gastarbajteri odjavili grejanje u stanovima, ali ove i prošle godine odjava nema“, rekao je Dačić. On je dodao da se ne planira poskupljenje grejanja i da bi nove cene mogle da se razmatraju tek u avgustu naredne godine.

Dobar start

„Grejna sezona startuje 15. oktobra, a mi smo je počeli 10 dana ranije. Remonte smo završili 5-6. septembra, 7. septembra je TE-KO Kostolac počeo da isporučuje sukcesivno toplotnu energiju, a od 25. septembra bili smo potpuno spremni za grejnu sezonu. Pumpe smo uključili 3. oktobra i posle par dana krenulo je grejanje“, rekao je Dačić.

Kadar

„Trenutno imamo 83 zaposlena, što se uklapa u sistematizaciju. Otišlo je desetak ljudi, neki su se i penzionisali. Nedostaju nam mašinski tehničari i elektrotehničari za održavanje sistema, kao i projektni kadar, u prvom redu mašinski inženjeri“, rekao je Dačić.

Divlji priključci

„Ranije smo imali anonimne dojave za divlje priključke, mejlom ili telefonom, ali ih više nema. Međutim, nelegalno priključivanje je veoma retko, verovatno zbog visokih kazni“, smatra Dačić.

Oštećenja

„Dešavaju se poneka oštećenja toplovoda, ali ne namerno. Desi se da podizvođači nešto oštete, ali nam to ne prijave na vreme. Problem je bio i u Dunavskoj, gde je svoj objekat gradio jedan privatni investitor, pa su naši radnici morali da preskaču njegovu ogradu i da intervenišu“, rekao je Dačić.

Fotosi:-Dejan Dačić, direktor JP „Toplifikacija“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari