Do kraja sedmice eventualne izmene uslova rada i obračuna zarada u Leoniju 1Fotzo: www.leoni-serbia.com

Naredni sastanak menadžmenta, reprezentativnih sindikata i zaposlenih u kompaniji Leoni na kojem će se konačno odlučiti o eventualnim izmenama vezanim za uslove rada i obračun zarada biće organizovan najkasnije do kraja sledeće sedmice.

To je saopštio menadžment i reptrezentativni sindikata Sloga i Nezavisnost.

Saopštenje je izdato povodom sastanka menadžmenta i reprezentativnih sindikata Leonija  prošlog petka, u njegovom pogonu u Prokuplju.

Razgovor je usledio nakon što su zaposleni u pogonima u Malošištu, Prokuplju i Nišu prošle srede spontano obustavili rad u trajanju od pola sata zbog toga što su, kako su kazali, primili junsku platu koja je umanjena za 5.000 do 10.000 dinara, kao i zbog toga što im nije isplaćen prekovremeni rad.

U saopštenju se navodi da su menadžment i reprezentativni sindikati razgovarali o eventualnim izmenama i unapređenjima u vezi sa sistemom obračuna zarada, dostavom platnih listića pre isplate zarade i tumačenjem obračuna na platnom listiću, preraspodelom radnog vremena, normiranjem rada i postavljanjem dnevnih ciljeva, dodatnim pauzama u toku noćne smene, radnim  subotama u poslednjih nekoliko meseci i planom korišćenja budućeg godišnjeg odmora.

– Postignut je dogovor da će menadžment vrlo ozbiljno razmotriti sve navedeno i jako brzo doneti odluku o potencijalnim promenama i unapređenjima- navodi se u saopštenju.

Zaposleni u Leoniju su prošle srede kazali novinarima da su obustavili rad jer su njihove plate do sada iznosile oko 39.000 dinara, a da im je tada isplaćeno od 31.000 do 35.000 dinara.

– Uz to, uslovi rada su se drastično pogoršali od kada su strani direktori otišli, a na njihovo mesto došli naši ljudi. Prekovremeni rad i rad subotom se preračunava u slobodne dane, ali nam se ti slobodni dani oduzimaju ukoliko nas fabrika preko nedelje pošalje dva, tri dana na odmor, pošto trenutno nema posla. Ukoliko radite na traci a zatreba vam slobodan dan iz bilo kog razloga nema šanse da ga dobijete, koliko god prekovremenog rada imali- rekli su neki od radnika.

Generalni direktor Leoni Srbija Klemens Saks je tada kazao da “nije bilo obustave rada i da u svim pogonima kompanije proizvodnja normalno funkciniše”. On je precizirao da je grupa zaposlenih zatražila razgovor sa rukovodstvom kompanije povodom “nesporazuma u vezi sa obračunom zarada“.

– Razgovarali smo i objasnili sve detalje koji su ostali nejasni. S obzirom da je jun imao manje radnih dana, 20 ukupno, u odnosu na maj koji je imao 23 radna dana, i obračun zarada za jun je bio nešto niži u odnosu na maj- rekao je on i najavio razgovor sa predstavnicima  reprezentativnih sindikata “Nezavisnost” i “Sloga” koji deluju u okviru kompanije.

Saks je dodao da je Leoni Srbija “uvela preraspodelu radnog vremena” koja između ostalog znači da se, na primer, radne subote evidentiraju kao zarađeni dani i ako se za to vreme ne iskoriste kao slobodni dani, nakon isteka preraspodele, bivaju isplaćene kao prekovremeni rad. Razlog za ovakvu “preraspodelu” su, kako je rekao, izrazito česte fluktuacije porudžbina kupaca, kao i specifičnost samog procesa proizvodnje u auto industriji.

Prilikom nedavne proslave deset godina rada u Srbiji te nemačke kompanije koja proizvodi automobilske kablove rečeno je da u njenim pogonima u Malošištu, Prokuplju i Nišu radi 9.000 radnika. Ministarstvo finansija objavilo je ovih dana da je u prvih pet meseci „Leoni“ ostvario izvoz u vrednosti od 105,9 miliona evra i da se nalazi na petom mestu  liste naših najvećih izvoznika.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari