Do sada obavljeno 3,5 miliona instant transakcija 1Foto: EPA-EFE DAN PELED

U sistemu za instant plaćanje (IPS sistem) Narodne banke Srbije u junu je obavljeno 471.255 plaćanja, a vrednost ukupnog prometa u ovom mesecu iznosila je 6,9 milijardi dinara.

Iako deluje kao veliki iznos, instant plaćanje koje je uvedeno 22. oktobra prošle godine nije još postalo ozbiljna konkurencija standardnom RTGS sistemu platnog prometa koji je recimo u junu zabeležio 14,9 miliona plaćanja u vrednosti 4,88 biliona dinara.

Ovo je prvi sistem instant plaćanja u regionu, a jednom broju banaka Narodna banka dala je rok do 1. aprila ove godine da se priključe sistemu s obzirom da su banke menjale interne poslovne aplikacije. Kako se navodi u odgovoru NBS, sve banke su do navedenog roka podnele zahtev za priključenje u IPS NBS.

„Međutim, u skladu sa propisima, obaveza NBS kao operatora platnog sistema za instant plaćanja jeste da pre puštanja učesnika u produkcioni rad oceni spremnost tog učesnika za izvršavanje instant transfera odobrenja po različitim kanalima (e-banking, m-banking, prodajna mesta…)“, navodi se u pisanom odgovoru NBS.

Trenutno u instant sistemu plaćanja nije još jedino Inteza banka, jer kako kažu u NBS na osnovu testiranja koja su u toku, još uvek ne može da odobri uključivanje ove banke.

„Specifičnost navedene banke je da uvodeći instant plaćanja ona istovremeno vrši i migraciju ogromne klijentske baze na novi sistem glavnih poslovnih aplikacija, tako da se u ovom slučaju mora voditi računa o stabilnosti rada, ne samo servisa instant plaćanja, već i svih drugih servisa koje ova banka pruža“, objašnjavaju u centralnoj banci.

Inače testiranje spremnosti banaka se obavlja u IPS test laboratoriji, koju je za tu svrhu oformila Narodna banka Srbije.

Kada banke ispune zahtevane kriterijume i preporuke, biće omogućena masovna upotreba instant plaćanja, uključujući i instant plaćanja na prodajnim mestima, kako fizičkim, tako i virtuelnim.

Preporuke bankama se, između ostalog, odnose i na unapređenje korisničkog iskustva, kako bi instrument bio jednostavan za upotrebu, što je posebno važno za prodajna mesta gde je brzina obavljanja plaćanja ključni faktor za uspeh instrumenta – a to istovremeno zavisi i od banke koja je platiocu (kupcu) izdala aplikaciju za plaćanje (m-banking aplikaciju), a i od banke koja je trgovcu omogućila prihvatanje takvog plaćanja (na POS uređaju ili na pametnom mobilnom uređaju).

Glavna prednost instant plaćanja je prenos novca u bilo koje doba dana i to nezavisno od toga da li je radni ili neradni dan u pitanju, a da pri tome primalac sredstva ima na raspolaganju u roku od samo nekoliko sekundi pošto je prosečno vreme izvršenja transakcija u sistemu 1,2 sekunda. Do sada je u IPS sistemu obavljeno oko 3,5 miliona transakcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari