Dogovor NBS i ECB o obezbeđivanju likvidnosti u Srbiji u evrima 1Evropska centralna banka Foto: EPA/ BORIS ROESSLER

Narodna banka Srbije (NBS) i Evropska centralna banka (ECB) postigle su dogovor o produženju trajanja preventivne repo linije putem koje bi ECB, u slučaju potrebe, NBS mogla da obezbedi dodatnu likvidnost u evrima domaćem finansijskom sistemu, saopšteno je danas.

Repo linija, uspostavljena u julu 2020. godine sa planom da traje do kraja juna 2021. godine, sada je produžena za devet meseci i trajaće do marta 2022. godine.

Time je nastavljena uspešna saradnja NBS sa centralnom monetarnom institucijom evrozone, navela je NBS u saopštenju.

Repo linija pruža mogućnost NBS da od ECB-a pozajmi najviše milijardu evra, pri čemu svako pojedinačno korišćenje sredstava može biti na rok od najviše tri meseca.

Kako je istakla NBS, dinarska i devizna likvidnost u domaćem finansijskom sistemu su na visokom nivou i nijednog trenutka nisu bile ugrožene kako uoči, tako i posle izbijanja krize izazvane pandemijom kovid-19.

„NBS od početka pandemije preduzima pravovremene i adekvatne mere usmerene ka pružanju podrške dinarskoj likvidnosti domaćeg finansijskog sistema, dok visok nivo deviznih rezervi zemlje garantuje neophodnu sigurnost na polju devizne likvidnosti“, navela je centralna banka Srbije.

Kako je objašnjneo, NBS do sada nije imala potrebu da koristi sredstva po osnovu repo linije ECB, a ne očekuje da bude korišćena ni u narednom periodu, već da posluži kao dodatni garant sigurnosti.

Putem preventivnih repo linija ECB, u slučaju potencijalnih poremećaja na tržištima uzrokovanih pandemijom kovid-19, pruža mogućnost obezbeđivanja likvidnosti u evrima centralnim bankama zemalja koje nisu članice evrozone, u zamenu za odgovarajuća sredstva obezbeđenja (finansijski kolateral) u toj valuti (prvoklasne hartije od vrednosti u evrima).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari