Domaći proizvodi da budu prepoznatljiviji 1Foto: Pixabay/Lessaek1

Kada je pirotski kačkavalj dobio oznaku geografskog porekla, kojom je potvrđena autentičnost i kvalitet, za 30 odsto mu je povećana vrednost na tržištu, ali su i poljoprivrednici dobili veću cenu u otkupu mleka a više je poljoprivrednika počelo da se bavi tom proizvodnjom.

Na evropskom tržištu takvi proizvodi vrede i do 2,2 puta više, što je pokazatelj ekonomskog potencijala koji ima ulaganje u brend – rekao je na Prvom švajcarsko-srpskom forumu o GI proizvodima Vladan Vasić, potpredsednik NALED-a i gradonačelnik Pirota, grada koji je podržao sticanje oznake geografskog porekla za pirotski ćilim i kačkavalj, dok je peglana kobasica u proceduri.

Kako se čulo na skupu, u svetu samo u domenu hrane i poljoprivrede postoji oko 8.000 proizvoda sa oznakom GI, od čega je 3.900 registrovano u Evropi. Srbija je do sada uspela da oznaku stavi na 47 poljoprivrednih sorti, proizvoda ili rukotvorina među kojima su leskovački ajvar, užička pršuta, zlatarski sir, pirotski ćilim, ariljska malina, futoški kupus, pletenine iz Sirogojna… Razvoj većine tih brendova podržala je kroz razne programe Vlada Švajcarske.

– U Švajcarskoj 38 proizvoda ima oznaku GI, među njima i sir Grijer, a oblast u kojoj se proizvodi godišnje poseti oko 170.000 turista koji kupovinom suvenira i sireva doprinose razvoju lokalne zajednice. Tradicija i nasleđe srpske gastronomije podjednako su vredne kao i švajcarske i zbog toga smo radili na njihovoj vidljivosti, tržišnom potencijalu i kvalitetu – rekao je ambasador Švajcarske u Beogradu Filip Ge.

Prvi švajcarsko-srpski forum o GI proizvodima organizovali su NALED i SEEDEV uz podršku organizacije Švajcarska razvojna saradnja i zavoda za zaštitu intelektualne svojine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari