Dozvola za gondolu do Vidovdana ili protest u Beogradu 1Foto: Nenad Kovačević

Ukoliko do Vidovdana ne budemo dobili građevinsku dozvolu za preostale tri etape gradnje gondole, nas Zlatiborce mogu da očekuju u Ministarstvu građevinarstva da dođemo po ono što nam pripada.

To je poručio Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina, prilikom simboličnog i prvomajskog početka radova na početnoj stanici buduće panoramsle žičare- godnolole na Zlatiboru.

Buduća gondola, čija vrednost je 13 miliona evra i koju sama finansira ta lokalna samouprava, ići će trasom dugom skoro devet kilometara i spojiće centar Zlatibora sa vrhom Tornika, a imaće i međustanicu kod Ribničkog jezera.

Nakon velikih problema sa državom oko izdavanja građevinske dozvole i protesta građana, koji su u nekoliko navrata po pozivu lokalne samopurave učestvovali u radnim akcijama i molbama za izgradnju gondole, Ministarstvo građevinarstva je krajem prošle godine izdalo prvu dozvolu i to za radove na poslednjoj stanici – na Torniku, a krajem februara ove godine i dozvolu za gradnju na početnoj stanici na Zlatiboru.

Simboličnim nalivanjem betona u temelje stuba na lokaciji Obudojevica, na Zlatiboru, u prisustvu mnogih građana Čajetine, turista i Zorana Kesića, Stamatović je poručio da su „opština Čajetina, investitori i turisti bili dovoljno strpljivi i da od Ministarstva zahtevaju dozvolu za preostale tri faze gradnje.

– Bili smo strpljivi od 2015. godine, kada smo na Preobraženje postavili kamen-temeljac, ali sve vreme nas ponižavaju i ucenjuju. Dokumentaciju iz Ministarstva nam vraćaju sa obrazloženjem da zahtev za izdavanje građevinske dozvole nismo predali u jasno prepoznatljivom fontu. Mi nismo protiv naše države, ali neću da radim za vaninstitucionalne horde i paravojne jedinice SNS, koje su uzurpirale kompletnu vlast, već želim da državni organi rade u skladu sa zakonom, poručio je Stamatović i istakao da je Čajetina „jedina slobodna srpska teritorija“, jer u njoj naprednjaci nisu na vlasti.

– Gondolu gradimo u opštem intersu, a ne u ličnom intersu odnarođene republičke vlasti oličene u liku velikog vođe i diktatora Aleksandra Vučića, dodao je Stamatović i objasnio da se taj projekat realizuje u skladu sa zakonom i da lokalna samouprava ne poziva na nasilje i da ne želi sukobe sa državom, već zahteva da državni organi poštuju zakone i Ustav Srbije.

Navodeći da je „proglašenjem Parka prirode Zlatibor, SNS uvukla ruku u džep vlasnicima imanja i vikendica, jer moraju da plaćaju dodatni porez od 10.000 dinara i više“, Stamatović je upozorio i na to da država „priprema pakleni plan o tome da uvede Plan posebne namene za Zlatibor, kojim bi se stavili van snage svi planovi lokalne vlasti“.

– Nećemo dozvoliti da bilo ko, mimo izbora, uspostavlja vlast u Čajetini. Mi želimo da olovkom i zakonima ostvarujemo naše interese. Sve što radimo je u skladu sa zakonom i ustavom, ali nije u interesu SNS i braće Vučić, poručio je Stamatović.

Bojana Božanić, direktorka JP Gold gondola Zlatibor, najavila je da će radovi na početnoj stanici biti završeni do 11.juna ove godine, dok je satiričnim nastupom okupljene nasmejao Zoran Kesić, uporedivši odnos lokalne i republičke vlasti sa sukobom iz stripova galskog sela i Rimske imperije, a potom ocenio da će, poput niškog aerodoma, vlast pokušati da preuzme i zlatiborsku godnolu, kada ona bude počela da ostvaruje prihode.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

8 reagovanja na “Dozvola za gondolu do Vidovdana ili protest u Beogradu”

  1. Gondola je jedna od projekata koji će omogućiti razvoj turizma u gradu Beogradu.

    • Poštovani, za Vašu informaciju u finansijskoj i turističkoj analizi Plana detaljne regulacije gondole Ušće – Kalemegdan je zapisano, da će se od 1,1 milion turista koji u toku godine posete Beograd, njih 775.000 voziti gondolom. Pored toga u tim analizama je zapisano i da će 1,7 miliona stanovnika Beograd realizovati 1.047.129 vožnji gondolom, dakle ukupno tačno 1.822.129 vožnji gondolom u toku godine. Drugim rečima, da će broj vožnji gondolom biti 65% od broja ukupne populacije od 2,8 miliona (turisti i stanovnici Beograda). Gondola u Londonu »Emirates Air Line« je prošle, 2017. godine imala 1.425.935 prodatih karata, a London je te godine posetilo 19 miliona inostranih turista i 13 miliona domaćih turista, dok sam London bez okoline ima oko 9 miliona stanovnika. Dakle, populacija od oko 41 milion (turisti i stanovnici Londona) je dala samo 3,5% vožnji gondolom. Pored toga, iako London poseti preko 32 miliona turista godišnje, gondolu najviše koriste stanovnici Londona koji ili rade u najvećem evropskom zabavišno-trgovačkom parku »O2 Arena« ili su posetioci tog parka. Gondola Ušće-Kalemegdan je turistička atrakcija samo u izjavama nadležnih, kako Beograda tako i Srbije.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.