Drastično smanjenje otvorenih postupaka javnih nabavki 1Foto: Beta/Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture/Zoran Petrović (ILUSTRACIJA)

Na svaki ugovor koji država zaključi u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama dolazi 46 poslova dogovorenih bez sprovedenog postupka javne nabavke, pokazuje analiza Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava.

“Od početka primene novog Zakona o javnim nabavkama broj postupaka javnih nabavki je drastično opao, a poslovi sa državnim institucijama sve češće se sklapaju mimo tog zakona.

Prema podacima iz Godišnjeg izveštaja Kancelarije za javne nabavke, u prvih šest meseci primene novog propisa, od 1. jula do 31. decembra 2020. godine, zaključen je 10.741 ugovor, dok je istovremeno realizovano 495.719 nabavki izuzetih od primene ZJN”, navode u Topličkom centru.

„Dakle, na svaki ugovor zaključen po zakonu, sklopljeno je čak 46 ugovora bez njegove primene. Poređenja radi, u prvih šest meseci iste godine, kada je primenjivan stari ZJN… zaključen je 124.281 ugovor, a uz primenu pravila o izuzecima sklopljeno je 285.219 ugovora. Na jedan ugovor o javnoj nabavci zaključen po zakonu, u tom periodu je sklapano 2,3 mimo njegove primene“, ocenili su autori analize u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari