TS: Za realizaciju projekta EXPO 2027 zakon o javnim nabavkama stavljen van snage 1Foto: Shutterstock/Superstar

Transparentnost Srbija (TS) upozorila je danas da će radovi na izgradnji izložbenog prostora za EXPO 2027 u Beogradu, biti ugovoreni „bez primene zakona o javnim nabavkama“ što kako su ocenili, stvara „veliki rizik“ da troškovi realizacije tog projekta budu veći nego što bi bili u uslovima pune konkurencije.

U saopštenju TS se navodi da „zakon o posebnim postupcima radi realizacije međunarodne specijalizovane izložbe EXPO Belgrade 2027 stavlja van snage zakon o javnim nabavkama, ali i pojedine odredbe drugih propisa o eksproprijaciji, planiranju i izgradnji“.

„Taj ‘recept’ je već oproban u nekoliko drugih slučajeva od kojih su najpoznatiji Beograd na vodi, Moravski koridor i (nerealizovani) Južni tok.  Usled isključenja primene zakona o javnim nabavkama, u slučaju da za izbor izvođača radova budu postavljeni diskriminatorni uslovi, to neće biti moguće osporiti pred bilo kojim državnim organom“, upozorila je TS.

Transparentnost je navela i da je Vlada Srbije poseban zakon za taj projekat predložila zajedno sa budžetom za 2024. godinu i drugim propisima, što kako su ocenili „bitno smanjuje šanse da se on adekvatno razmotri u parlamentu, dok Ministarstvo finansija nije organizovalo javnu raspravu o nacrtu, iako je ona bila obavezna na osnovu zakona o državnoj upravi“.

„Posebno napominjemo da Vlada Srbije nije ni pokušala da opravda ukidanje javnih nabavki za ovaj vredan projekat u obrazloženju predloga zakona. Čak ni hitnost realizacije, koja se navodi kao razlog za odstupanje od drugih propisa, svakako ne bi bila valjan razlog, jer sam zakon o javnim nabavkama omogućava skraćenje rokova kada je to opravdano“, stoji u saopštenju.

Dodaje se da je predlogom budžeta Srbije za 2024. godinu na razdelu Ministarstva finansija u naredne tri godine planirano 67,8 milijardi dinara za EXPO 2027, kao i 49 milijardi dinara za izgradnju Nacionalnog fudbalskog stadiona, što u zbiru iznosi oko milijardu evra.

„Može se pretpostaviti da će najveći deo ovog novca bitu utrošen upravo za izvođenje radova, imajući u vidu da je investitor oslobođen dužnosti da plaća naknadu za uređivanje građevinskog zemljišta“, piše u saopštenju Transparantnosti Srbija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari