DRI: Nepravilnosti u kragujevačkom Studentskom centru, suprotno zakonu isplaćeno više od tri miliona 1Foto: BETA/ MEDIJA CENTAR BEOGRAD/DS)

DRI je u izveštaju od 17. decembra utvrdio da je na osnovu „netačno utvrđenih koeficijenata za obračun i isplatu plata za četiri lica“, Centar „više“ isplatio plate u iznosu od 584.880 dinara.

U Studentskom centru su zbog pogrešno utvrđene osnovice za obračun dodataka na platu za „minuli rad“, obračunate i isplaćene plate u iznosu većem za 75.571 dinara.

Studentski centar „Kragujevac“ je sa još najmanje 14 zaposlenih zaključio ugovore o radu u kojima im je utvrdio veće koeficijente od predviđenih Uredbom o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama.

U izveštaju se navodi i da koeficijent direktora nije bio pravilno utvrđen pa mu je isplaćena veća zarada „uvećanjem koeficijenta na 21,59, iako je Uredbom o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama utvrđeno da direktor ustanove koja ima do 10 jedinica ostvaruje koeficijent 21,21“.

Navodi se i da je tokom 2018. godine Studentski centar „Kragujevac“ nabavljao dobra i usluge bez sprovedenog postupka javne nabavke, dostavljao netačne tromesečne izveštaje Upravi za javne nabavke, a u otvorenom postupku nabavki nije dobro pripremio dokumentaciju.

„Postoje nabavke za koja se izdvajaju značajna sredstva a koje nisu planirane niti se sprovodio bilo kakav postupak shodno važećim propisima ili ako se sprovodio, on je često bio nepotpun, pogrešan i neodgovarajući u smislu primene propisanih procedura“, stoji u izveštaju.

Dodaje se da je Studentski centar „Kragujevac“ u 2018. godini ostvarivao sopstvene prihode od participacije studenata za održavanje interneta, što kako se navodi, nije po Statutu.

Direktor Studentskog centra „Kragujevac“ Mlađan Dimitrijević je rekao za portal „Pressek“ da su zaključci iz izveštaja DRI „pitanja za stručne službe“, kao i da je deo nepravilnosti je već ispravljen.

U sastavu Centra su studentski domovi „Vita Janić“ i „Sloboda“.

Pored smeštaja i ishrane studenata, Studentski centar obavlja i niz komercijalnih delatnosti, te tako ima posebnu organizacionu celinu u čijem sastavu radi više restorana i bifea.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.