Iako su bili ubeđeni da su prekjučerašnjim protestom sprečili rušenje nelegalnih objekata na jezeru Perućac u Nacionalnom parku Tara, vlasnici takvih objekata bili su iznenađeni kada su bageri, koje je angažovalo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, juče oko četiri časa ujutro počeli da uklanjaju njihove kućice.


Neki vlasnici su sami počeli da rasklapaju svoje drvene kućice, dok drugi optužuju predstavnike ministarstva da su prekršili obećanje o tome da će sa vlasnicima razgovarati u ponedeljak u Beogradu.

S druge strane, Aleksandar Simić, pomoćnik ministra za inspekcijski nadzor u tom ministarstvu, koji je prekjuče bio u Perućcu, ponovio je ono što je govorio prethodnih dana – da je država rešena da se izbori sa divljom gradnjom, te da će biti uklonjeni svi takvi objekti iz prve zone zaštite. Rušenje je naloženo pre tri godine, a kako vlasnici to nisu uradili do 11. maja, do kada im je država dala rok, Simić ih je, uoči prvomajskih praznika, podsetio na tu obavezu i poručio da će, ukoliko to sami ne urade, u naredna dva meseca objekte ukloniti firma koja je unajmljena da to obavi, a da će vlasnici snositi troškove rušenja.

– Nije problem u tome, nego što su predstavnici ministarstva rekli da neće biti rušenja narednih sedam dana, odnosno dok se u Beogradu ne sastanu sa našim predstavnicima kako bismo pokušali da rešimo problem. Time su nadležni iz ministarstva pogazili sopstveno obećanje – rekao je jedan od vlasnika koji je, poput ostalih, znao da gradi na tuđem zemljištu i da time krši zakon.

Desimir Dragojlović, jedan od članova udruženja „Jezero“, objasnio je za Danas da je bilo dogovoreno da vlasnici izaberu svoje predstavnike koji bi se u ponedeljak javili u Ministarstvo gde bi im rekli kada da dođu na razgovor.

– Zbog toga nismo očekivali da će početi rušenje i to ujutro oko četiri sata – kazao je on.

Istakavši da je rušenje u nadležnosti republičke vlasti, a ne JP Nacionalni park Tara, direktor tog preduzeća Dragić Karaklić, podsetio je da rešenja o rušenju postoje od maja 2010. godine, te da je 28. aprila ove godine na Perućcu održan sastanak predstavnika ministarstva, lokalne samouprave i tog parka, sa koga je vlasnicima poručeno da je rok za uklanjanje divlje izgrađenih vikendica 11. maj.

– Tačno je da je vlasnik zemljišta JP Srbijavode i da njime upravlja NP Tara, ali obaveza vlasnika je da plaćaju taksu za korišćenje zaštićenog prostora, jer se nalaze u granicama nacionalnog parka. Taksa iznosi 1.200 dinara po kvadratnom metru nelegalnog objekta i to nije odluka NP Tara, već državnih organa i objavljena je u Službenom glasniku broj 48 od 1. jula 2011. godine. NP Tara samo naplaćuje tu taksu, koju je država propisala za svih pet nacionalnih parkova u zemlji – objasnio je Karaklić.

Inače, u zaštićenoj zoni NP Tara, na obali Perućca, nelegalno je izgrađen 71 objekat, a za njih 67 postoje pravosnažna rešenja o rušenju, dok su u toku postupci za preostala četiri objekta.

Problemi u rezervatu Uvac

Osim iz NP Tara, odlukom države nelegalni objekti trebalo bi da se uklone iz zaštićenih područja Golije, Stare planine i rezervata prirode u kanjonu reke Uvac. U JP Rezervat Uvac kažu da su inspekciji dostavili spisak objekata u prvoj zaštićenoj zoni i da čekaju uputstva iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Branko Bjelić, koji je od 2013. godine direktor JP Rezervat Uvac, podseća da je 2009. godine porušeno tridesetak objekata, da je kasnije bila planirana još jedna akcija rušenja oko 200 objekata, ali da je to sprečio tadašnji ministar Velimir Ilić.

– Mi nemamo uvid u ta rešenja, ali nezvanično znamo da ona postoje u ministarstvu i da su pravosnažna. Tadašnji ministar Velimir Ilić je naložio da se mehanizacija, koja je stigla do Požege, zajedno sa inspektorima, vrati u Beograd i od tada ništa nije rušeno – rekao je za Danas Bjelić i dodao da je u pitanju oko 250 objekata.

Za razliku od NP Tara, kako je objasnio, objekti koji u Uvcu još nisu porušeni, izgrađeni su na privatnom zemljištu. Posle akcije uklanjanja divlje gradnje od pre šest godina, na državnom zemljištu ostala je samo jedna građevina, dok su sve ostale tada porušene. Podsetio je da se u Nacionalnom parku Tara trenutno uklanjaju objekti koji su izgrađeni na državnom, a ne na privatnom posedu.

 

Parkovi prirode bez divlje gradnje

Komentarišući probleme sa nelegalnom gradnjom, ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović juče je ponovila da u Srbiji ima milion i po bespravno podignutih objekata. Obećala je da će svi koji ispunjavaju uslove biti legalizovani, osim onih koji su podignuti u parkovima prirode. Pre nekoliko nedelja, ministarka je najavila da će sve divlje građevine iz zaštićenih područja biti srušene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari