Država zbog ekologije disciplinuje samo kineske fabrike 1Foto: Zoran Dedić

Kineska firma Feitiansuje, koju je pre dva dana privremeno zatvorila zrenjaninska inspekcija za zaštitu životne sredine, oglasila se saopštenjem u kome kaže da su odmah po dobijanju rešenja zaustavili proizvodnju i počeli sa ispunjenjem datih naredbi.

„Proizvodnja je privremeno zaustavljena, ali radnici i građevinske mašine su prisutne kako bi uspeli da u što kraćem roku isprave sve nepravilnosti koje se nalaze u zapisniku i koje su utvrđene inspekcijskim nadzorom. Ne postoji mogućnost da se problem reši sam od sebe, angažovanje na uklanjanju nepravilnosti je normalan proces a proizvodnja neće biti pokrenuta dok god se ne dobije nalog od nadležnih organa. Imamo dobru volju i želju da se sve uradi kako bi se ispunili svi ekološki propisi“, navodi Feitinsuje u saopštenju i moli javnost da se ne uznemirava lažnim vestima, jer su se, kako kažu, pojavili snimci gde se vide radnici i građevinske mašine u krugu fabrike.

Što se javnosti tiče, ona je reagovala i ranije a pod pritiskom brojnih argumentovanih pritužbi građana koji su se žalili na zagađenje kanala, zemljišta i ugrožavanje vodoizvorišta, Inspekcija za zaštitu životne sredine grada Zrenjanina i zvanično zabranila rad kineskim vlasnicima pogona za reciklažu otpada u Perlezu.

Zabrana je privremena, potvrdio je zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac, koji kaže da će obustava trajati dok se problemi sa odlaganjem otpada ne reše.

– Inspekcija je uočila da postoje odstupanja na osnovu izveštaja koji je urađen, tako da je naložena obustava rada. Doneto rešenje nalaže investitoru da ispravi sve nepravilnosti koje je inspekcija evidentirala – kaže Santovac.

Prema njegovim rečima, na teren je izašla vodna inspekcija, kao i inspekcija Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu i šumarstvo, koje će takođe dostaviti svoje izveštaje. S druge strane, stanovnici Perleza kažu za su zabrinuti. Objašnjavaju da su zbog rada kineske fabrike zatrovani voda i vazduh, kao i kanal za navodnjavanje.

– Kanal uopšte ne liči na kanal, to je sve zatrpano smećem. Ispod naslaga đubreta nalazi se otpadna tečnost iz fabrike, sve je zatrovano, nema više životinjskog sveta. Ugrožena je i crpna stanica pomoću koje se celo selo snabdeva vodom, a koja je na samo stotinak metara od fabrike. Sve je zabrinjavajuće – kaže meštanin Aleksandar Nađ.

U obrazloženju inspekcijskog rešenja navodi se da je nalog za vanredni inspekcijski nadzor dat nakon što je oko 70 građana dostavilo predstavke koje se odnose na pojavu neprijatnih mirisa nastalih radom postrojenja za skladištenje i tretman otpadne plastike.

Inspekcija je kineskom investitoru privremeno zabranila obavljanje tehnološkog procesa ekstruzije i granulisanja mlevene plastike, kao i rad uređaja za prečišćavanje otpadnih gasova iz postrojenja za tretman otpadne plastike.

Zabrana se primenjuje do dostavljanja rezultata ispitivanja koji dokazuju da nema štetnog uticaja na životnu sredinu, odnosno dok se ne ispita efikasnost postrojenja i uređaja za smanjenje emisije štetnih isparenja.

Država zbog ekologije disciplinuje samo kineske fabrike 2

U poslednjih mesec dana to je druga kineska firma koja je po nalogu inspekcije morala da obustavi neki deo proizvodnje za koji je ocenjeno da ne ispunjava propise o zaštiti životne sredine.

Naime, Ministarstvo rudarstva i energetike reagovalo je po pritužbama građana koji žive u okolini rudnika Jama u Boru i nadležni rudarski inspektor je od 8. do 15. marta izvršio inspekcijski nadzor nakon čega je kompaniji Ziđin koper naložena obustava radova na proširenju rudnika, odnosno na izgradnji više rudarskih objekata – servisnog i tri ventilaciona okna u rudniku Jama.

Istovremeno, Ziđinu su i posle kontrole rada rudnika u Majdanpeku, na drugoj lokaciji kojom upravlja, izrečene mere zbog zagađenja reke Pek, gde su u kontroli učestvovale inspekcije tri različita ministarstva.

Ziđin je dobio rok do kraja aprila da otkloni uočene nepravilnosti, ali kako u Ministarstvu sumnjaju da postoji više zagađivača te reke, kažu da će „u narednom periodu sve tri inspekcije nastaviti da se bave ovim problemom kako bi se utvrdili svi potencijalni zagađivači reke Pek“.

I pre gotovo dve godine, nakon masovnih protesta Borana zbog zagađenja vazduha, lokalna samouprava je protiv Ziđina podnela prijavu za privredni prestup, za šta je zaprećena novčana kazna od 1,5 do tri miliona dinara. Proces, jedan od više pokrenutih, još nije pravosnažno okončan.

Inače, to nisu usamljeni primeri investicija koje zagađuju životnu sredinu, ali su jedini koje je država rešila da disciplinuje. Veruje se da su na to uticali prigovori koji dolaze iz Evropske unije, nezadovoljne zbog sve većeg kineskog uticaja u Srbiji, ali i brojni ekološki protesti, uključujući i prošlonedeljni „ekološki ustanak“, nakon kojeg su učestale izjave zvaničnika da se mnogo radi na zaštiti životne sredine.

Građani su nezadovoljni ne samo zbog nečistog vazduha, nego i zbog jalovišta koji truju zemlju, reka koje se zbog izgradnje mini elektrana guraju u cevi ili se u njih ispušta industrijski i komunalni otpad.

Lista gradova koji su zbog prisustva raznih hemikalija u vazduhu dospeli na listu enormno zagađenih je poduža, među njima se najčešće pominje Beograd, Smederevo, Pančevo, Čačak, Niš, Paraćin, Obrenovac, Zrenjanin, Šabac, Bor, Valjevo, Užice…

Za sada, inspekcije su „zakačile“ samo dve kineske firme, iako zagađivača ima i među ostalim kompanijama, domaćim i stranim, privatnim i državnim poput EPS-a.

Zajednički im je imenitelj da se ne pridržavaju propisa koji postoje, a nadležno ministarstvo do sada se sa tim problemom nosilo – pošumljavanjem. Ako je za utehu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić tvrdi da je „viši standard građana razlog što dišu nezdrav vazduh“.

Ziđin: Razgovaraćemo sa ljudima od vrata do vrata

Srbija Ziđin koper je po nalogu rudarske inspekcije obustavila izgradnju novih ventilacionih okana za rudnik „Jama“ i reagovaće u skladu sa predstavkama građana koji žive u blizini mesta gde će se ta okna graditi. „Ventilaciona okna će biti postavljena blizu naseljenih mesta i zbog toga je važno da sa ljudima razgovaramo i u kampanji „od vrata do vrata“ ih pitamo šta to kompanija može za njih da uradi. Jer, jedino u neposrednom kontaktu sa građanima možemo saznati šta im, osim buke, smeta i kako da to popravimo. A, kompanija je spremna da uloži u to“, izjavio Jian Ximing, generalni direktor Srbija Ziđin koper u pisanom saopštenju u kome objašnjavaju i da inspekcija nije zaustavila proces vađenja rude iz Jame, već samo izgradnju ventilacionih otvora kojima bi trebalo da se poboljšaju uslovi rada u oknu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari