Državne firme pobegle sa spiska dužnika 1Foto: N1

Nakon skoro pune dve godine Poreska uprava se umilostivila da ispuni zakonsku obavezu i objavi spisak najvećih poreskih dužnika.

U odnosu na poslednji objavljeni spisak za 31. decembar 2017. godine, došlo je do malih promena na dan 30. novembar 2019. godine.

Najveći dužnik među aktivnim preduzećima je Mera invest sa poreskim dugom od 1,08 milijardi dinara.

Zbog savetovanja Marka Miškovića u vezi ove poreske utaje je sud svojevremeno osudio na prvom stepenu Miroslava Miškovića, dok Miškovići ne priznaju da je poreska obaveza uopšte postojala.

Na drugom mestu je šabačka firma Magma prom koja je povezivana sa vlasnikom Farmakoma Miroslava Bogićevića. NJen dug je 990,4 miliona dinara, što je 30-ak miliona više nego pre dve godine. I sam Farmakom duguje 34,4 miliona dinara. Na trećem mestu sa dugom od 787,5 miliona dinara je firma Dunav grupa agregati firma čiji je vlasnik Dušan Borovica i koja je pre dve godine bila u stečaju. Na četvrtom mestu je Termol sa dugom od 772 miliona dinara.

Iza niza preduzeća koji se nalaze u lancu vlasništva ove firme stoje firme Tiv komerc i Balkan njuz grup koje su mediji vezivali za bivšeg vlasnika lista Kurir Aleksandra Rodića. Na petom mestu, sa obavezom od 726 miliona dinara koji je za protekle dve godine uvećan za čak 200 miliona dinara, je firma Prodeksim iz Beograda registrovana za trgovinu gorivom, a čiji je vlasnik Željko Benak.

Među najvećim dužnicima su uglavnom firme koje od ranije vuku ogromne poreske dugove kao što su Zekstra Dragana Đurića, Komgrap, Granit Peščar… Sve ukupno najvećih deset dužnika duguje oko sedam milijardi dinara.

Pre dve godina na vrhu spiska dužnika bilo je preduzeće NIP Borba sa više od dve milijarde dinara duga, ali je u međuvremenu ova firma koja izdaje Večernje novosti privatizovana, a duga više nema.

Drugi po veličini dužnik od pre dve godine Semp – Lola livnica sa dugom od 1,27 milijardi dinara je u međuvremenu otišla u stečaj.

U stečaju je završio i Navip ali njegov dug za porez se sa 475 miliona dinara 2017. godine povećao na čak 913 miliona na kraju novembra ove godine.

Firmi Albako koja duguje 597 miliona dinara privremeno je oduzet PIB, kao i firmi AMSS Poslovni sistem koja ima dug od 612,8 miliona dinara.

Zanimljivo je i koga nema među dužnicima. Recimo, nema Pink internacionala kome je prema izveštaju CINS-a država reprogramirala 1,52 milijarde duga za porez, kao ni fudbalskih klubova koji su se nalazili na prethodnom spisku dužnika. Među dužnicima nema ni velikih državnih preduzeća, ne računajući one koji su u stečaju. Fabrikama namenske industrije država je konvertovala dug u kapital i tako ih očistila od poreskih dugova.

Među 2.433 preduzetnika koji duguju za porez, najveći dužnik je vlasnik zanatske građevinske radnje iz Opova LJubomir Opina sa više od milion evra duga za porez. Dužnike u stečaju predvode i dalje četiri velike državne banke koje su u stečaju više od 15 godina, zatim IMT, IMR, Sartid, Zastava automobili, 14. oktobar…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari