Dva miliona dinara za završetak crkve Svetog Đorđa u Prokuplju 1Prokuplje Foto: Wikipedia

Prokuplje će iz ovogodišnjeg budžeta izdvojiti dva miliona dinara za pomoć u izgradnji crkve Svetog Đorđa u tom mestu, izjavio je gradonačelnik Prokuplja Aleksandar Simonović.

Kako je agenciji Beta rekao Simonović, ta sredstva biće upotrebljena za pokrivanje crkve i izgradnju kupole.

„Pokrivanjem crkve steći će se uslovi da se bogusluženja, osim u crkvi Svetog Prokopija sada održavaju i u novoj crkvi, što je veoma značajno za žitelje tog dela grada“, rekao je Simonović.

On je naglasio da je u planu da se pored crkve izgradi i park sa modernim igralištem za decu, na površiini od oko 6,500 kvadratnih metara.

Grad Prokuplje treći put izdvaja sredstva za izgradnju hrama Svetog Đorđa. Prvi put 2017. izdvojeno je milion, a 2018. godine 1,7 miliona dinara.

Kada bude završena nova prokupačka crkva biće visoka 21 metar, 17 metara u prečniku i po ugledu na srednjovekovne pravoslavne hramove biće ozidana opekom.

„Završetak nove crkve rasteretiće i gužve u crkvi Svetog Prokopija u vreme velikih pravoslavnih praznika i sačuvati od daljeg oštećenja to staro zdanje koje datira sa kraja devetog veka“, rekao je Simonović.

Prokuplje će biti jedan od retkih gradova u svetu u kome se u hramovima čuvaju mošti dva sveca – Svetog Prokopija i Svetog Đorđa, dvojice svetih ratnika, koji su braneći hrišćane stradali iste 303. godine.

Ideja o gradnji crkve Svetog Đorđa rodila se davne 1934. godine, prilikom posete Prokuplju kralja Aleksandra Karađorđevića i tadašnjeg patrijarha Varnave.

Projekat za njenu izgradnju uradio je slavni srpski arhitekta Aleksandar Deroko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari