– To bi značilo da novac za regresirano gorivo treba da vrati 250.000 poljoprivrednika, kao i njih 170.000 kojima je već isplaćeno preko dve milijarde dinara na ime avansa za podsticaje za prolećnu setvu – kazao je Petrović i istakao i da je neprihvatljiv i predlog da se omogući istovremena primena dva sistema podsticaja, po površini i po količini jer bi se u tom slučaju subvencije isplaćivale dvostruko uz nesagledive mogućnosti zloupotreba.

Prema njegovim rečima, procenjeno je da bi tako iz budžeta bilo potrebno izdvojiti 35 milijardi dinara, a ne kao što je predviđeno 22 milijarde dinara.

– Ovoliko insistiranje na subvencijama po površini budi sumnju, jer je očigledno da na određenim parcelama ranije nije ni bilo zasada i da su zloupotrebe bile značajne, da su poreski obveznici za to davali značajna sredstva, a da to nije imalo nikakve efekte za nacionalnu ekonomiju“, kazao je Petrović.

Novi sistem subvencionisanja, kako je naglasio ministar je stimulativan, jer treba da poveća poljoprivredne prinose, ali i da obuhvati veći broj gazdinstava koji dobijaju državnu pomoć. Petrović je izrazio žaljenje što se manji broj poljoprivrednika odlučio da pokaže svoje nezadovoljstvo agrarnom politikom tako što onemogućava druge građane da koriste javne saobraćajnice.

U toku jučerašnjeg dana, najteža situacija bila je kod Pančeva, prema kome su bili blokirani svi prilazi, pa je gradonačelnica tog grada Vesna Martinović pozvala sve građane i firme da zatraže odštetu od organizatora protesta. „Šteta je ogromna, samo u slučaju Autotransportnog preduzeća ‘Pančevo’ iznosi milion dinara dnevno, a da ne govorimo koliku štetu mogu da uzrokuju izostanci pacijenata sa pregleda i primanja terapije“, kazala je Martinovićeva, koja je podsetila da se taj grad za kratko vreme već treći put našao u blokadi. Gradonačelnica je kazala i da nije postignut dogovor između predstavnika grada, policije i poljoprivrednika, jer se predstavnici organizatora blokade nisu pojavili na sastanku koji je bio organizovan juče ujutro.

Osim Pančeva, blokade su postavljene na putu od Zrenjanina ka Kikindi, od Novog Sada ka Bačkoj Palanci, Zrenjanina ka Beogradu na delu puta ka Somboru… Kako se situacija menja iz sata u sat, jer se neke blokade uklanjaju a nove postavljaju, vozačima se savetuje da na sajtu Auto-moto saveza provere prohodnost puteva, jer se tu nalaze ažurirane informacije.

Blokade napravile problem prevoznicima

Poslovno udruženje prevoznika „Međunarodni transport“ upozorilo je juče da blokade puteva u zemlji mogu izazvati velike probleme prevoznicima i naneti im veliku materijalnu štetu. Oni su podsetili da će zbog kašnjenja u prevozu plaćati penale, a postoji i mogućnost da se načini carinski prekršaj zbog definisanih termina za izlazak ocarinjene robe iz zemlje. U otvorenom pismu poljoprivrednicima iz ovog udruženja kažu da razumeju način na koji se oni bore za svoje interese, ali traže da „posledice blokade svedu na prihvatljiv minimum“.