Energia: EPS drži dampiške cene 1Foto: Pixabay/Geralt

Italijanska energetska kompanija Jurop enerdži (Europe Energy) dokapitalizovala je sa 60 miliona dinara firmu Energia gas end pauer (Energia Gas and Power), privatnog snabdevača strujom u Srbiji koji zauzima pet odsto tržišta trgovinom električne energije u našoj zemlji, rečeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Mateo Balarin, vlasnik Jurop enerdži, istakao je da je kompanija kojoj je na čelu odlučila da se udruži sa Energijom u Srbiji u sklopu proširenja njenog poslovanja u regionu.

– U Italiji pored prodaje struje i gasa klijentima nudimo i usluge telefonije i interneta. Sada u Srbiji želimo da trgujemo strujom i gasom, a nadamo se da ćemo u budućnosti i ovde domaćinstvima moći da ponudimo kompletan set usluga, kako to već činimo u Italiji – izjavio je Balarin.

Velimir Gavrilović, direktor Energije, objašnjava da ta firma ima udeo od pet odsto na domaćem komercijalnom tržištu, na kome privreda kupuje struju za svoje potrebe, dok domaćinstva još uvek imaju cenu koja nije tržišna i snabdeva ih, sem u vrlo malom broju slučajeva, Elektroprivreda Srbije.

– Mi snabdevamo nekih 50 domaćinstava jer u tom segmentu tržište u praksi još nije liberalizovano, ali kada je reč o komercijalnim potrošačima, kontrolišemo jednu trećinu tržišta u Srbiji. U ovom trenutku strujom snabdevamo 3.000 tačaka u Srbiji, a od sredine ove godine taj broj će porasti na 4.000 – istakao je Gavrilović.

On je dodao da u cilju dominacije na tržištu, EPS firmama nudi struju po nižim cenama od tržišnih odnosno troškova proizvodnje te da postoje procene da zbog toga ta državna kompanija gubi od najmanje 60 pa do 90 miliona evra godišnje.

– Naša firma je prisutna u Srbiji od 2013. godine, faktički od prvog trenutka kada je tržište liberalizovano. Snabdevamo strujom krajnje potrošače kao i trgovce strujom. Prve isporuke u maloprodaji ugovorili smo 2014. godine. Portfolio raste iz godine u godinu tako da smo u 2019. ugovorili isporuku od 500 hiljada megavat sati električne energije. Poređenja rad, napredak se najbolje može uočiti ako se zna da smo 2015. godine isporučivali deset puta manje struje, odnosno 50 hiljada megavat sati – naveo je Gavrilović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari