EPS nema para za hidroelektrane, stranci nezainteresovani 1Foto: Miroslav Dragojević

Nedavne tvrdnje ministra energetike Aleksandra Antića da u Elektroprivredi Srbije postoje ozbiljni planovi za izgradnju hidroelektrana na Ibru i Moravi tačne su, međutim, prvenstveno zbog nezainteresovanosti stranih strateških partnera, ti projekti su nažalost na „dugačkom štapu“.

Stoga tu izjavu treba posmatrati više kao predizborni marketing nego realnost do koje će doći u skorijem vremenskom periodu – tvrdi za Danas izvor blizak EPS-u, upoznat sa planovima ove kompanije.

Naime, tokom puštanja u rad dva revitalizovana agregata u hidroelektrani „Zvornik“ ministar energetike Antić izjavio je da postoji „niz planova za gradnju moravskih i ibarskih hidroelektrana, snage 150 i 120 megavata“. Kontaktirali smo nadležne u Ministarstvu energetike i Elektroprivredi Srbije kako bismo saznali konkretnije podatke o najavljenim projektima ali do zaključenja ovog izdanja nismo dobili nikakav odgovor. S druge strane, naš izvor tvrdi da je reč o projektima koji su već duže vreme u opticaju za izvođenje ali da su trenutno u zastoju.

– Problem je u tome što EPS nema dovoljno novca da sam realizuje te projekte. Zbog toga mu je potrebno partnerstvo sa nekom inostranom energetskom kompanijom. Bilo je planova u prošlosti da se, između ostalog, zajednički grade hidroelektrane na Ibru i Moravi ali se od toga odustalo onog trenutka kada su počeli da se osećaju efekti svetske ekonomske krize. Pored toga, smetnju za realizaciju tih projekata predstavljaju i zahtevi lokalnih ekoloških organizacija koje smatraju da bi to predstavljalo narušavanje prirodnih lepota tih krajeva – navodi naš sagovornik.

On dodaje da su planovi za izgradnju hidroelektrana na Ibru i Moravi ozbiljni i kvalitetno urađeni ali da osnovni preduslov, a to je iznalaženje adekvatnih novčanih sredstava, još nije ispunjen.

– Za državu i EPS bi bilo izuzetno važno i dobro da se izgrade hidroelektrane na Ibru i Moravi međutim teško je poverovati da bi do toga moglo da dođe u dogledno vreme a indikativno je da se priča o tome pokreće baš sad pred lokalne izbore u Beogradu i još nekim gradovima – kaže naš sagovornik.

Inače, prema podacima do kojih je došao Danas, EPS sa italijanskom kompanijom SECI Energia S.p.A u okviru preduzeća Ibarske Hidroelektrane (51 odsto vlasništvo SECI, 49 odsto EPS) razvija projekat izgradnje 10 kaskadnih hidroelektrana na Ibru, ukupne snage 120 megavata i kapaciteta proizvodnje od 450 miliona kilovat-sati. Investicija je vredna 330 miliona evra. Izrađena je studija opravdanosti sa idejnim projektom. Potrebno je da italijanska vlada odobri fid-in tarifu utvrđenu međudržavnim sporazumom zaključenim između vlada Srbije i Italije, koja obezbeđuje isplativost projekta. Takođe, Elektroprivreda Srbije sa nemačkom kompanijom RWE planira izgradnju pet kaskadnih hidroelektrana na Velikoj Moravi vrednosti 360 miliona evra, ukupne snage od oko 150 megavata sa godišnjom proizvodnjom od oko 650 miliona kilovat-sati. Projekat, pored energetike, uključuje i druge vidove korišćenja voda: vodosnabdevanje, navodnjavanje i zaštitu od poplava. Izrađena je prethodna studija opravdanosti sa generalnim projektom a završena su i geodetska snimanja terena neophodna za studiju opravdanosti. Projekat je u zastoju zbog toga što strateški partner RWE preispituje svoju strategiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari