EPS: Za kupovinu struje 15 puta manje novca 1Foto: FoNet/ EPS

„Elektroprivreda Srbije“ juče je poslala demanti sledeće sadržine na tekst „Nesposobnost koštala EPS 5,4 milijarde“, objavljen 17. jula 2018. godine.

„Apsolutno nije tačan podatak da iza povećanja rashoda stoji nabavka električne energije jer, kako navodite, „EPS nije mogao da proizvede dovoljne količine struje“. Nije tačan ni podatak da je za troškove nabavke struje u 2017. potrošeno 96 milijardi naspram 56 milijardi dinara iz 2016. Naprotiv, troškovi kupovine električne energije u 2017. su gotovo 15 puta manji i predstavljaju obavezan deo poslovanja za obezbeđenje stabilnosti energetskog sistema.

Autor teksta nije precizno preneo podatke iz finansijskog izveštaja JP EPS za 2017. godinu, gde je za poziciju troškovi goriva i energije navedena ukupna suma od 103 milijarde dinara, uvećana u odnosu na 2016. godinu zbog pripajanja EPS-u nekadašnjeg privrednog društva „EPS Snabdevanje“. Tako da su ti troškovi u pet meseci 2016. bili deo poslovanja tadašnjeg PD „EPS Snabdevanje“, a u 2017. godini celokupna godina koja se tiče poslova ogranka „EPS Snabdevanje“ deo je poslovanja i finansijskog izveštaja JP EPS.

Više od 70 odsto ukupnih troškova za gorivo i energiju, oko 77 milijardi dinara, odnosi se na troškove pristupa distributivnom sistemu u okviru EPS grupe. Jedini tačan podatak za nabavku električne energije u 2017. na domaćem tržištu od licenciranih trgovaca je iznos od 5,9 milijardi dinara, kao i 517,9 miliona dinara za nabavku preko berze električne energije SEEPEX. Povlašćenim proizvođačima električne energije iz obnovljivih izvora isplaćeno je pet milijardi dinara, što takođe ulazi u troškove goriva i energije. Za nabavku energije van Srbije EPS je u 2017. utrošio 280 miliona dinara, što je znatno manje nego u 2016. godini.

EPS posluje transparentno i u skladu sa zakonima i propisima Republike Srbije objavljuje detaljne izveštaje o poslovanju. Neprecizno tumačenje podataka iz javnih izveštaja narušava ugled i konkurentsku poziciju kompanije koja posluje na otvorenom tržištu i garant je energetske bezbednosti Srbije.“

Odgovor Danasa u sutrašnjem broju

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari