Foto: Fonet: Aleksandar Levajkovic

Od te kompanije Danas je zatražio potvrdu ove informacije, kao i najave da će to isto u septembru biti slučaj sa određenim brojem pilota i stjuardesa. Zatražili smo i objašnjenje, koji su razlozi za takav potez, kada poslovodstvo Er Srbije ističe da su poslovni rezultati u 2016. bolji nego u prethodnim godinama i da kompanija beleži profit u proteklom periodu? Ni dva dana nakon postavljenih pitanja, iz te kompanije nismo dobili odgovore.

Inače, u Programu rešavanja viška zaposlenih u Er Srbija u koji je Danas imao uvid, naznačeno je da otpuštanja dolazi zbog „racionalizacije troškova poslovanja“.

– O kakvoj racionalizaciji troškova priča poslodavac kada se javno hvali da posluje bolje nego ranije i da u prethodnim godinama beleži dobit. To je najobičnija farsa. Sada otpuštaju 30 zaposlenih u komercijali a u septembru će nastaviti sa otpuštanjem pilota, stjuardesa i stjuarda. Ono što je najporaznije je da do otpuštanja dolazi u trenutku kada nadležni tvrde da se povećava stopa zaposlenosti. Država koja je suvlasnik ćuti i ne čini ništa da spreči menadžment iz Emirata da otpušta iskusne kadrove što će se definitivno odraziti na kvalitet usluga koje naša avio-kompanija pruža – kaže za Danas zaposleni u Er Srbiji koji je želeo da njegov identitet ostane nepoznat.

Naš sagovornik ističe da je jedini razlog zbog čega se otpuštaju zaposleni uvećanje profita.

– Menadžment želi da zaradi što više novca a najlakši način je da otpusti jedan broj zaposlenih koji rade na neodređeno. Čini se da je poslodavac iz Emirata spreman da Er Srbiju svede na nivo lou-kost kompanije kroz ukidanje obroka na letovima, uvođenja čekiranja preko agencija i na razne druge načine. Ne postoji potreba za otpuštanjem zaposlenih a jedini razlog za proglašenje tehnološkog viška je želja za ostvarivanjem ekstra profita. Skandalozno je da se onima koji su proglašeni za tehnološki višak garantuje otpremnina u visini trećine bruto plate po godini radnog staža. To je zaista ponižavajuće s obzirom da je reč o ljudima koji već decenijama rade u kompaniji i iskusni su i dobri radnici – naglašava naš sagovornik.

Gubitak Etihada 1,87 milijardi dolara

Abu Dabi – Aviokompanija Etihad, u okviru koje posluje i Er Srbija, u 2016. godini zabeležila je gubitak od 1,87 milijardi dolara, objavio je Blumberg. Gubitak u iznosu od 1,06 milijardi usledio je zbog smanjenja vrednosti aviona, amortizacije, odnosno dodatnih 808 miliona dolara zbog pada vrednosti deonica u Er Berlinu i Alitaliji, koja je podnela zahtev za bankrot u maju. Etihad je u maju objavio prvi godišnji pad profita u proteklih pet godina, dodaje Blumberg i navodi da je kompanija iz Abu Dabija prošle nedelje prodala udeo švajcarskoj aviokompaniji Darvin erlajn. FoNet

Mali potvrdio da će biti otpuštanja

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali, koji je istovremeno i predsednik Nadzornog odbora nacionalnog avioprevoznika Er Srbija, potvrdio je za N1 da će biti otpuštanja u toj kompaniji. Kako je objasnio Mali, do otpuštanja će doći zbog racionalizacije troškova poslovanja i povećanja profita.