Erdogan: Početak radova istorijski trenutak 1Foto: Beta / AP Photo/Darko Vojinovic)

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan danas je na otvaranju radova na autoputu Beograd-Sarajevo rekao da je „svedok istorijskog trenutka“ u odnosima Srbije, Turske i Bosne i Hercegovine.

„Most preko Save čiji temelj danas postavljamo vidimo kao most prijateljstva jer on zaista ima posebnu vrednost za ceo region“, rekao je Erdogan u Sremskoj Rači.

Erdogan je rekao i da je jedini cilj Turske „uspostavljanje mira i prosperiteta“ na Balkanu.

„Ono što ne smemo nikada zaboraviti je da su ove teritorije u poslednjih 25 godina pretrpele velike bolove i patnje, plaćajući velike cene. Zbog toga smo u obavezi da izgraidmo budućnost tako što svoje različosti nećemo videti kao faktor sukoba već kao svoje bogatstvo“, izjavio je turski predsednik.

Prema njegovim rečima, na ovim prostorima su spomenici veoma važni kao prilike za saradnju.

„Naša istorijska i kulturna baština je naše zajedničko bogatstvo, zato svaki spomenik na ovim prostorima predstavlja mogućnost za našu solidarnost i saradnju. Zato smo u obavezi da svoju budućnost izgraidmo tako što ćemo iskoristiti našu inspiraciju, nadahnuće, moć i hrabrost koju crpimo iz naše bogate prošlosti“, naveo je Erdogan.

Turski lider je izrazio nadu da će turska kompanija Tašjapi, koja je izvođač radova, projekat završiti „u najkraćem mogućem roku“.

On je naveo i niz drugih projekata koji su danas otvoreni ili dogovoreni.

„Želim da naše investicije budu od koristi svima nama“, rekao je Erdogan, i naveo da se nada da će u budućnosti biti još više saradnje i projekata.

Predsednica BNV s Erdoganom o problemima Bošnjaka u Srbiji

Predsednica Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) Jasmina Curić izjavila je danas na sastanku s predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom koji završava posetu Srbiji, da Bošnjaci u Srbiji imaju problema u obrazovanju i informisanju, saopštilo je BNV.

„Bošnjaci imaju aktuelan problem u obrazovanju, pošto je konstatovana drska diskriminacija dece bošnjačke nacionalnosti pri upisu u škole, kao i u oblasti informisanja, gde imamo primer odbijanja RTS-a da ispuni zahtev BNV-a za redakciju na bosanskom jeziku“, kazala je predsednica BNV, nacionalnog saveta bošnjačke manjine u Srbiji.

Na sastanku na kojem su bili i predsednici sandžačkih opština, Curić je Erdoganu kazala da BNV kroz institucije sistema, kako se navodi, „pokušava da obezbedi opstanak bošnjačkog naroda s bošnjačkim nacionalnim identitetom i rešavanje statusa regiona Sandžak“.

Curić je pozdravila Erdogana kao „lidera koji povezuje predstavnike država i naroda na Balkanu i motiviše ih na saradnju“, navodi se u saopštenju.

Zahvalila je Erdoganu za razvojne projekte Turske u Sandžaku i navela da je ta oblast i dalje ekonomski najnerazvijeniji region u Srbiji, s prosečnom nezaposlenošću iznad 55 odsto, piše u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari