EU nastavila podršku reformi predškolskog obrazovanja 1Foto: BETAPHOTO/Ministarstvo prosvete, nauke i tehnoloskog razvoja/DS

Projekat podrške Evropske unije reformi predškolskog vaspitanja i obrazovanja u Srbiji nastavljen je danas uručivanjem igrački, nameštaja i IT opreme vrtiću „Bubamara“ u Zemun Polju, a donaciju su predali ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da je projekat pokrenut kako bi deci i vaspitačima pružili neophodne alate za njihov rad.

„Zato smo ovim projektom obuhvatili više od 50 opština, biće uključeno oko 40.000 a EU je kroz ovaj program obezbedila igračke, nameštaj i IT opremu“, kazao je Fabrici.

Kako je navedeno u saopštenju, Šarčević je objasnio da su igračke, nameštaj i IT oprema za 56 predškolskih ustanova u 55 gradova u Srbiji deo pomoći EU u skladu sa novim programima predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

Prema njegovim rečima, cilj novih osnova programa koji se naziva „Godine uzleta“ je razvoj i dobrobit deteta kroz integrisani pristup učenju, povezivanje igre i drugih aktivnosti, kao i izgradnja smislenih odnosa sa vršnjacima i odraslima u prostoru koji je inspirativan.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović istakla je da je ovakav projekat konkretno ulaganje u brigu o ljudima sa ciljem da u ranom razvoju decu pripremimo za nova znanja i veštine, kao i nove načine učenja koji će ih sačekati u osnovnoj školi sa reformom obrazovanja.

Pored opreme, koju su dobile predškolske ustanove iz najsiromašnijih opština u Srbiji, realizuje se i novi EU projekat „Podrška reformi sistema predškolskog vaspitanja i obrazovanja u Srbiji“ u okviru koje će oko 1.500 vaspitača i stručnih saradnika iz ovih opština biti obučeno da razvija profesionalne kompetencije za kvalitetno inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje.

Od 2003. godine, EU je donirala za reformu sektora obrazovanja više od 100 miliona evra – za unapređenje predškolskog vaspitanja i obrazovanja, reformu srednjeg stručnog obrazovanja i obrazovanja odraslih, renoviranje i opremanje škola i fakulteta, podršku inkluzivnom obrazovanju, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari