Pristupanje EU nije događaj već proces u kojem je NBS do sada imala proaktivan pristup, a i ubuduće će biti pokretač procesa tranzicije Srbije. Analiza potreba NBS predstavlja prvi projekat između NBS i ECB i dokaz je čvrste odlučnosti NBS da dostigne evropske standarde u oblasti bankarstva.

Pristupanje EU nije događaj već proces u kojem je NBS do sada imala proaktivan pristup, a i ubuduće će biti pokretač procesa tranzicije Srbije. Analiza potreba NBS predstavlja prvi projekat između NBS i ECB i dokaz je čvrste odlučnosti NBS da dostigne evropske standarde u oblasti bankarstva. Bio bih srećan kad bi dužina puta Srbije i NBS ka EU i Evropskom sistemu centralnih banka zavisila od rezultata našeg rada, jer bismo u tom slučaju na cilj stigli u rekordno kratkom roku, izjavio je guverner NBS Radovan Jelašić na konferenciji za novinare povodom potpisivanja Protokola.
Evropska unija je za finansiranje projekta o analizi potreba NBS namenila 400.000 evra iz Kardsprograma preko Evropske agencije za rekonstrukciju. Članica Izvršnog odbora ECB Gertrude Timpel Gugerel naglasila je da je taj program značajan korak u jačanju ekonomske i finansijske saradnje NBS i centralnih banaka zemalja članica EU, kao i između EU i Srbije. U Srbiji je, prema njenoj oceni, dosta učinjeno u postizanju monetarne stabilnosti i očekuje se da to podrži i fiskalni sektor.
Predstavnica ECB je, povodom rasprava o mogućnosti jednostrane odluke o zameni domaće valute evrom u zemljama regiona, naglasila da je za to potrebno da se dostigne propisana stabilnost u monetarnoj i fiskalnoj oblasti. Šef delegacije Evropske komisije u Srbiji Žozep Ljoveras je najavio da će Komisija početkom novembra ove godine sačiniti detaljan izveštaj o ispunjavanju uslova za članstvo Srbije u EU i novim potezima Vlade Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari