Filip Moris u DIN uložio 900 miliona dolara 1Foto: promo

Kada se govori o privatizaciji u Srbiji obično se pominju neuspele i poništene privatizacije, korupcija, nerealizovane investicije, neuplaćeni doprinosi radnicima i još sijaset drugih pratećih događaja.

Međutim, kada se prave liste uspešnih privatizacija na njima se neizbežno nalazi privatizacija duvanske industrije. Najveću fabriku cigareta Duvansku industriju Niš 2003. godine kupio je američki Filip Moris za 387 miliona evra. Pored toga, Amerikanci su imali i obavezu iz privatizacionog ugovora da investiraju 64,85 miliona evra i da obezbede socijalni program od skoro 60 miliona evra. Obaveze su ispunjene i ne samo to. Od 2003. pa do danas Filip Moris je investirao 900 miliona dolara, a kako navode u izjavi za Danas samo u ovoj godini u modernizaciju i proširenje proizvodnih kapaciteta investirano je oko 20 miliona dolara.

U niškoj fabrici se danas proizvodi 25 milijardi cigareta, a četiri od pet cigareta proizvedenih u Nišu je namenjeno izvozu. Izvoz fabrike je za poslednjih 10 godina uvećan više od 20 puta.

Iako se niške cigarete prodaju na 50 tržišta, zanimljivo je da je najveći kupac Japan.

U vreme privatizacije DIN je zapošljavao 2.400 ljudi. Nakon sprovedenih socijalnih programa broj zapsoelnih se drastično smanjio, a danas ih u Filip Morisu radi oko 850, dok je preko trećih firmi u Filip Morisu angažovano još hiljadu zaposlenih.

„Ponosni smo na to što smo pet godina zaredom nosilac prestižnog priznanja Top Employer, dobitnik sertifikata Equal salary, kao i nagrada za bezbednost i zdravlje na radu. Dodatno, kompanija Filip Moris u Srbiji značajno doprinosi ekonomiji zemlje, kao drugi najveći poreski obveznik i jedan od najvećih srpskih izvoznika“, kažu u ovoj kompaniji.

Poznato je da je akcizna roba, a posebno duvanski proizvodi, najpodložniji švercu i sivoj ekonomiji. U Filip Morisu ističu da je država radeći na suzbijanju sive ekonomije dosta uradila na kreiranje stabilnog poslovnog okruženja za ovu kompaniju, a tome je doprinela i „predvidiva akcizna politika“.

Pomoć za male biznise

Filip Moris trenutno učestvuje u projektu StarTech koji je okrenut transformaciji tradicionalne u digitalnu ekonomiju, orijentisanu ka izvozu i zasnovanu na znanju, inovacijama i visokim tehnologijama.

„Kroz ovaj projekat koji sprovodimo u partnerstvu sa Vladom Republike Srbije, donacijom od pet miliona dolara podržaćemo početnike u biznisu i malim i srednjim preduzećima koja žele da ubrzaju rast putem inovacija i modernih tehnologija. U naredne tri godine njima će biti dodeljeno više od 3,5 miliona dolara u vidu bespovratnih grantova u rasponu od 25.000 do 100.000 dolara. Drugi deo podrške biće usmeren ka unapređenju regulatornog okvira za poslovanje inovativnih kompanija, kao i za promociju srpskog preduzetništva, inovacija i inovatora“, kažu u Filipu Morisu.

Izradu sadržaja podržala Ambasada SAD u okviru projekta „Ekonomska saradnja Srbije i SAD“. Stavovi izneti u tekstu su stavovi autora i nužno ne izražavaju stavove Vlade SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari