Fiskalni savet: Nacrt Fiskalne strategije predviđa načelno dobre ciljeve 1Foto: BETAPHOTO/ MILAN OBRADOVIĆ

 Nacrt Fiskalne strategije Srbije za period 2022. do 2024. godine predviđa načelno dobre ciljeve fiskalne politike u srednjem roku, ocenio je danas Fiskalni savet.

„Nakon snažnog povećanja fiskalnog deficita tokom trajanja zdravstvene krize u 2020. i 2021. godini – nacrtom Fiskalne strategije predvidjeno je postepeno uravnoteženje javnih finansija u srednjem roku. Planirano je da se fiskalni deficit s oko sedam odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), koliko se planira i u 2021. godini), umanji u 2022. na  tri odsto BDP-a, a zatim nastavi da se smanjuje do jedan odsto BDP-a u 2024. godini“, naveo je Fiskalni savet u oceni Nacrta nove Fiskalne strategije.

Ukazano je da bi takvo umanjenje deficita preokrenulo trenutno rastuću putanju javnog duga, odnosno predvidjeno je da se javni dug s nivoa od oko 60 odsto BDP-a spusti na oko 55 odsto BDP-a do kraja 2024. godine.

„Planirano uravnotežavanje budžeta ostvarilo bi se na ekonomski zdrav način bez naglih šokova: kontrolom povećanja penzija i plata u javnom sektoru, smanjenjem subvencija i nekih drugih tekućih rashoda, dok bi se izdvajanja za javne investicije zadržala na veoma visokom nivou od preko šest odsto BDP-a“, istakao je Fiskalni savet.

Fiskalnom strategijom ne planira se povećanje poreza. Ukoliko fiskalna kretanja budu bolja od očekivanja najavljeno je da će se to koristiti za umanjenje poreskog opterećenja privrede.

„Primedbe Fiskalnog saveta na ciljeve koje Strategija predvidja kao i na način njihovog dostizanja su minimalne. Medjutim, glavno pitanje je da li će se ovakav plan dosledno sprovesti. Zbog toga su glavne preporuke Fiskalnog saveta za unapredjenje Nacrta Strategije usmerene upravo ka povećanju kredibiliteta ovog dokumenta“, naveo je Savet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari