Forum Fintek o alternativnim izvorima finansiranja preduzeća za biznis 4. juna 1Foto: Pixabay/Rawpixel

Forum Fintek za biznis (F4B) biće održan u Beogradu 4. juna i na njemu će biti predstavljeni alternativni izvori finansiranja preduzeća zasnovani na novim tehnologijama, najavili su danas organizatori.

U Srbiji, kako je istaknuto, 60 odsto malih preduzeća ima potrebu za ulaganjem u poslovanje, a gotovo dve trećine njih za početna ulaganja i rast poslovanja koriste sopstvena sredstva ili pozajmice porodice i prijatelja.

Preduzeća koja su primorana da se finansiraju na ovaj način sporo rastu, što onemogućava Srbiju da ubrza privredni rast. Srbiji su potrebne opcije za finansiranje malih preduzeća, čije potrebe ne pokrivaju postojeći bankarski krediti, navodi se u saopštenju USAID Projekta saradnje za ekonomski razvoj koji organizuje forum.

„Putem finansijskih platformi koje će biti predstavljene na forumu Fintek za biznis mala preduzeća mogu doći do sredstava prikupljenih od individualnih investitora ili investicionih fondova različitih profila. Fintek platforme omogućavaju brža, lakša i povoljnija sredstva od tradicionalnih izvora finansiranja“, rekla je direktorka Projekta Karen Vestergard.

Ona je navela da će na forumu biti predstavljena rešenja prilagođena potrebama malih biznisa.

„Banke će dati viđenje svoje uloge u fintek revoluciji. Forum će pokrenuti i pitanje o tome kakav regulatorni sistem treba Srbiji da bi ubrzala rast preduzeća svih veličina i faza razvoja. Rešavanje izazova u vezi sa pristupom izvorima finansiranja za mala i srednja preduzeća zahteva dijalog i saradnju Vlade, privrede i finansijskih institucija. USAID Projekat saradnje za ekonomski razvoj veruje da će forum Fintek za Biznis podstaći dijalog i stvaranje savremenog finansijskog ekosistema“, kazala je Karen Vestergard.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari