Gasna veza s Bugarskom nudi sigurnost, ali ne i diversifikaciju 1Foto: Fonet/Dragan Antonić

Činjenica da je Evropska unija Srbiji donirala oko 50 miliona evra za izgradnju gasne interkonekcije sa Bugarskom je dobra i važna stvar, ali to neće omogućiti istinsku diversifikaciju, odnosno snabdevanje „plavim energentom“ potrošača u Srbiji iz drugih izvora jer ga sem ruskog u ovom trenutku ni nema.

Ministarka za evrointegracije Srbije Jadranka Joksimović i komesar za pristupne pregovore Evropske unije Johanes Han potpisali su u ponedeljak u Briselu deo Instrumenta pretpristupne pomoći za 2017. godinu u iznosu od preko 97 miliona evra. Najznačajniji deo ovog paketa od 49,6 miliona evra je namenjen je za finansiranje gasne interkonekcije između Srbije i Bugarske. Ministarka Joksimović naglasila je da bi taj projekat trebalo da podrži energetsku diversifikaciju u Srbiji, stabilnost u snabdevanju i jačanje gasne infrastrukture.

Slobodan Ružić, nekadašnji pomoćnik ministra energetike Srbije i direktor konsultantske firme Enerdži sejving grup, za Danas ističe da donacija EU predstavlja samo deo potrebnih sredstava (eksperti ističu da će izgradnja interkonekcije sa srpske strane koštati oko 80 miliona evra) za realizaciju tog projekta.

– Ne treba biti nezahvalan. Donacija EU je značajna stvar ali je činjenica da ta sredstava nisu dovoljna za izgradnju gasovoda. Ostatak novca će biti obezbeđen najverovatnije iz kredita. Za Srbiju je značajno što će u slučaju prekida transporta ruskog gasa preko Ukrajine imati alternativni pravac za snabdevanje tim energentom. Takođe, taj gas će biti i jeftiniji jer Srbija neće morati da plaća tranzitne takse kao što je slučaj sa gasom koji dobijamo preko Ukrajine i Mađarske. Treća stvar je što gasna interkonekcija sa Bugarskom predstavlja vezu sa gasovodom Turski tok kojim će, kako se bar u ovom trenutku najavljuje, ruski gas biti transportovan u Evropu – navodi naš sagovornik.

On dodaje da istinske diversifikacije izvora za snabdevanje gasom ipak neće biti.

– Neće je biti jer se može računati samo na dopremanje ruskog gasa. Znači od istog snabdevača, ali ovog puta iz drugog pravca – objašnjava Ružić.

Ekonomski analitičar Branko Pavlović naglašava da se o diversifikaciji vezanoj za snavdevanje gasom može govoriti samo ako se misli na pravac a nikako na izvor.

– Činjenica je da bi se izgradnjom Turskog toka čiji bio deo bila i interkonekcija između Srbije i Bugarske dobio novi pravac za snabdevanje gasom potrošača u Srbiji. Rusija naime može da donese odluku o prekidu transporta gasa kroz Ukrajinu a u slučaju izgradnje interkonekcije sa Bugarskom Srbija bi imala alternativni pravac za snabdevanje svojih potrošača. Moguće je da Ukrajina bankrotira, da Evropska unija odbije da joj finansira snabdevanje ruskim gasom, da Kijev pribegne uzimanju gasa namenjenog drugima za sopstvene potrebe. U takvom slučaju Moskva bi obustavila snabdevanje preko Ukrajine. Sa druge strane, ako se pak misli da će interkonekcija sa Bugarskom omogućiti dobijanje gasa iz različitih izvora onda je to prazna priča jer u ovom trenutku izuzev ruskog drugog gasa za potrebe potrošača u Evropi nema – objašnjava Pavlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari