Godfri: Ekonomski odnosi SAD i Srbije jedan od najjačih aspekata bilateralnih odnosa dve zemlje 1Entoni Godfri Foto: Beta/ Milan Obradović

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Srbiji Entoni Godfri izjavio je danas da su ekonomski odnosi između SAD i Srbije jedan od najjačih aspekata bilateralnih odnosa dve zemlje i da nastavljaju da jačaju.

„Srbija je jedno uzbudljivo tržište i SAD su se pokazale kao odličan ekonomski partner“, ocenio je on uoči konferencije „Srpsko-američki trgovinski i investicioni odnosi“.

Godfri je dodao da bi današnji skup mogao da pomogne da se vidi dubina trgovinskih odnosa dve zemlje i značaj SAD za ekonomsku budućnost Srbije.

Predsednik Američke privredne komore (AmChem) u Srbiji Zoran Petrović istakao je da odnosi Srbije i SAD u trgovini napreduju, što dokazuje rast u prethodnih nekoliko godina, naročito u oblasti usluga.

Podsetio je da je AmCham najveće nezavisno, privatno udruženje čiji je cilj poboljšanje poslovne klime u Srbiji.

Komora, kako je naveo, danas broji više od 200 članica koje su uložile više od 14 milijardi evra na tržište Srbije i zapošljavaju nešto manje od 100.000 ljudi.

Petrović smatra da je ivesticiona klima u Srbiji poslednjih godina sve bolja, o čemu svedoči pre svega visoko učešće sranih direktnih investicija u kreiranju domaćeg bruto proizvoda, što podržava rast.

„U tome ima i prepreka i na tome zajedno radimo, pre svega u delu vladavine prava, poboljšanja efikasnosti javne uprave, sudstva i niza procedura, u cilju da se poprave ekonomski rezultati i da se privuče još više investicija američkih kompanija u region, a pre svega u Srbiju“, kazao je Petrović.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je rekao da bi od velikog značaja za domaću privredu bilo da se što pre nastavi sa dobrom praksom preferencijalih odnosa u trgovini Srbije sa SAD i izbegavanja dvostrukog oporezivanja.

„Takođe je veoma važno da našim poslovnim ljudima, pre svega inženjerima, obezbedimo da brže dobijaju radne dozvole za poslove koje privremeno obavaljaju u SAD“, rekao je Čadež.

Istakao je da je u velikom porastu izvoz visokotehnoloških proizvoda iz Srbije, a veliki deo ide na tržište SAD.

Poslanik u Skupštini Srbije i osnivač Кongresa srpsko-američkog društva Vladimir Marinković je rekao da SAD daje veliku podršku povezivanju i ekonomskom napredovanju regiona Jugoistočne Evrope.

„Ključno je što su SAD prepoznale da je samo kroz razvoj ekonomije i trgovinskih odnosa region može da postane moderan i da napreduje u evrointegracijama“, kazao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari