Građani Srbije očekuju platu od 600 evra, u Hrvatskoj duplo veću 1Plaćenje Foto: EPA/MATTHIAS BALK

Građani Srbije očekuju platu od 600 evra, a Hrvatske 1.300 evra, pokazalo je istraživanje sajta Poslovi.infostud.

U istraživanju o očekivanjima ljudi prilikom odabira posla učestvovalo je 4.000 ispitanika iz Srbije, Hrvatske, Makedonije i Bosne i Hercegovine.

U regionu se stanovnici Bosne i Hercegovine najviše plaše za svoje radno mesto, dok je u Makedoniji taj strah najmanje izražen. Sa najnižom prosečnom platom od 565 evra bili bi zadovoljni Makedonci, a u Bosni i Hercegovini sa platom od 700 evra .

Na pitanje da li želite da promenite posao u narednih godinu dana 67 odsto ispitanika iz Srbije odgovorilo je potvrdno, devet odsto ne želi da se odluči na taj korak, a svaki četvrti bi promenio posao ako bude prisiljen.

Kada bi mogli da biraju idealnog poslodavca, najviše građana u Srbiji, 36 odsto, radilo bi za kompaniju u stranom vlasništvu, 36 odsto se opredelilo za državnu firmu, 25 odsto anketiranih najradije bili preduzetnici, a 13 odsto bi radilo za kompaniju u domaćem vlasništvu.

Ispitanici iz sve četiri zemlje regiona saglasni su da su na poslu ili prilikom odabira poslodavca najbitniji međuljudski odnosi. Na drugom mestu je visina zarade, slede radno vreme i mogućnost učenja i napredovanja.

Nezaposleni ispitanici iz Srbije u najvećoj meri, njih 61 odsto, priželjkuju bilo kakav posao nezavisno od struke.

Od kada su nezaposleni, trećina ispitanika (29 odsto) se javila na prosečno do pet konkursa za posao, a njih 19 odsto javilo se na 11 do 30 konkursa. Na više od 50 konkursa javilo se 13 odsto ispitanika, dok se 16 odsto nije javilo ni na jedan konkurs.

Mladi koji se još školuju u najvećoj meri očekuju da će posao naći u roku od tri meseca po završetku školovanja (37 odsto), nešto duži rok od šest meseci je prognozira 20 odsto ispitanika, dok osam odsto očekuje da će im za pronalazak posla biti potrebno duže od godinu dana.

Do posla planira da dođu putem prakse njih 67 odsto, a 23 odsto njih bi do trajnog zaposlenja došlo putem honorarnog rada. Čak 65 odsto mladih i dalje nema jasnu vizuju čime bi voleli da se bave, dok 32 odsto želi da radi u struci za koju se školuju.

Nezaposleni ispitanici u proseku očekuju oko 100 evra manju zaradu nego oni koji su već u radnom odnosu. Takođe muškarci očekujuju za 100 evra veću prosečnu zaradu nego što su se u anketi izjasnile žene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari