Investicioni bum koji je prethodnih nekoliko godina pogodio Beograd, izazvao je nedostatak slobodnih lokacija za izgradnju novih objekata, pa se ubrzano pripremaju nove koje će uskoro biti ponuđene graditeljima. Zanimljivo je takođe da se promenila i struktura investitora – sve češće se u toj ulozi javljaju građani.

Investicioni bum koji je prethodnih nekoliko godina pogodio Beograd, izazvao je nedostatak slobodnih lokacija za izgradnju novih objekata, pa se ubrzano pripremaju nove koje će uskoro biti ponuđene graditeljima. Zanimljivo je takođe da se promenila i struktura investitora – sve češće se u toj ulozi javljaju građani. To je kategorija na koju nismo računali, i u toku je proces prilagođavanja ponuda građevinskih firmi novim uslovima. U ovom trenutku, u prestonici se gradi 1,5 miliona kvadrata poslovnog, stambenog i industrijskog prostora, a sajam građevinarstva je pravo mesto za ukrštanje ponude i potražnje – izjavio je juče, otvarajući 33. međunarodni sajam građevinarstva Đorđe Bobić, glavni arhitekta Beograda.
Sajam, koji se ove godine održava pod sloganom „Gradimo svet“ okupio je 1.068 izlagača od kojih je 345 inostranih. Zakupljeno je svih 60 hiljada kvadrata zatvorenog i otvorenog izložbenog prostora Beogradskog sajma, uključujući i travnjake ispred upravne zgrade, a po veličini, sadržaju i interesovanju pre svega poslovnog sveta, ovaj sajam svrstan je u red najvećih manifestacija u jugoistočnoj Evropi. Među mnogobrojnim novitetima u metodologiji gradnje, opremi, mašinama i proizvodnji materijala, prvi put ove godine na Sajmu će biti javna demonstracija brze gradnje kuće od sto kvadrata, koju će novosadska firma Itong okončati za svega pet dana. Sajam građevine otvoren je do 15. aprila, a da bi se izbegle tradicionalne gužve na parkingu, ove godine su organizatori obezbedili besplatno parkiranje vozila kod Centra Sava i na Ušću, kao i besplatan „šatl“ prevoz autobusima do Beogradskog sajma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari