Grbljani ometaju svirku na Jazu 1

Ovogodišnji Si dens festival u Budvi, koji je trajao od 14. do 16. jula, mogao bi biti poslednji.

 I to uprkos činjenici da je opština Budva sa predstavnicima i osnivačima Egzita potpisala sporazum o održavanju ove manifestacije u narednih deset godina, tačnije do 2026. godine.  Ugovor su, u decembru 2015. godine, potpisali predsjednik opštine Budva Srđa Popović i direktor i osnivač Egzita Dušan Kovačević, ali zbog problema koji su u međuvremenu nastali sa vlasnicima vraćenog zemljišta u Mrčevom polju, zaleđu plaže Jaz, gdje se održava muzički spektakl, organizovanje ovogodišnjeg festivala bilo je neizvjesno do poslednjeg trenutka. Podsjećamo, vlasnici zemljišta prijetili su da će spriječiti održavanje Si densa, nezadovoljni što se kasnilo sa isplatom naknade za korišćenje zemljišta za prošlu godinu, a tražili su i povećanje iznosa.

Lokalna vlast u Budvi riješila je problem sa NVO Jaz Mrčevo polje, koja okuplja vlasnike zemljišta, tako što im je uplatila novac za prošlu godinu a pristala je i da se naknada od 60.000 eura, koliko je iznosila prošle godine, poveća na 80.000 eura. Jedan od zahtjeva mještana Grblja, koji čine NVO Jaz Mrčevo polje, odnosio se i na rješavanje starih imovinskih problema. Naime, zemlja u Mrčevom polju je veliki kompleks koji je stanovnicima sela sa područja Grblja oduzet nakon Drugog svetskog rata, a vraćen je zakonom o povraćaju zemljišta prije nekoliko godina. U postupku vraćanja zemljišta u Mrčevom polju, kao i u još nekim slučajevima eksproprijacije zemlje na području opštine Budva, bilo je dosta nezadovoljnih a sumnjalo se i u zakonitost pojedinih odluka, kao i visinu naknada. Budvanska lokalna vlast je u razgovoru sa članovima NVO Mrčevo polje obećala da će u narednom periodu pristupiti rješavanju i ovih spornih pitanja.

U saopštenju, koje je tim povodom stiglo iz kabineta predsjednika opštine Budva, navedeno je da će organizacija ovogodišnjeg Si dens festivala lokalnu vlast koštati 300.000 eura, ali i da očekuju da će dobit biti znatno veća. Optimizam predstavnika lokalne vlasti baziran je na finansijskim efektima prethodna dva festivala na Jazu. Sudeći prema izvještaju organizatora festivala, prošle godine je u Budvu, zbog ovog muzičkog spektakla, došlo 120.000 gostiju iz više od 40 zemalja. To je svakako imalo značajne finansijske efekte, o čemu svedoči i podatak da su prihodi od turizma uvećani za 20 miliona eura.

Sporazumom, koji su potpisali predstavnici Opštine Budva i Egzita, precizirano je da se u sledećih deset godina u Si dens, iz sopstvenih prihoda, uloži deset miliona eura, dok se lokalna vlast u Budvi obavezala da u razvoj festivala uloži pet miliona eura. Budvanski Si dens je, inače, prošle godine dobio prestižnu međunarodnu nagradu „Najbolji evropski festival“ u kategoriji do 40.000 posjetilaca.

Od festivala 100 miliona evra godišnje
Sudeći prema zaključcima, koje je nedavno usvojila Vlada Crne Gore, Si dens festival će u narednih deset godina doprinijeti turističkoj ekonomiji Crne Gore sa najmanje 100 miliona eura godišnje. Ta procjena bazirana je na pretpostavci se da će kroz kapije na Jazu proći više od milion ljudi. Uz to, veliki broj svetskih medija izvještava o ovom događaju što je, takođe, svojevrsna reklama, koja ide u prilog turističkom imidžu Crne Gore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari