Gubitke peglaju kreditima i sredstvima iz budžeta 1Foto: M. Pudar/Danas

Gradsko veće Zrenjanina usvojilo je izveštaj o poslovanju javnih preduzeća u tom gradu, gde se u analizi njihovog rada navodi poremećaj u poslovanju i traže mere štednje.

Kakve to probleme u poslovanju imaju javna preduzeća u Zrenjaninu, osim prevelikog broja zaposlenih, kreditne zaduženosti, manjih prihoda i sve većih rashoda Veće ne navodi.

Šest javnih preduzeća, koja zapošljavaju 932 radnika, potrošili su za plate 6,5 miliona evra, dok se gubici u poslovanju peglaju kreditima i sredstvima iz budžeta grada. Gradska toplana iz dugovanja nikako da izađe. Iako su prošle jeseni na ime duga od četiri miliona evra ustupili gradsku gasnu mrežu Srbijagasu, sada se u izveštaju navodi da imaju dug od 82 miliona dinara.

Tu je i kredit od 6,3 miliona evra, čija polovina je otplaćena. Firma ima 124 zaposlena, a na ime zarada isplatila je prošle godine 112 miliona dinara bruto.

Vodovodu, sa 269 zaposlenih, na račun iz gradskog budžeta za rešavanje vodosnabdevanja slilo se 136 miliona dinara. Za plate je isplatio 252 miliona dinara bruto. Čistoća i zelenilo, sa 402 zaposlena, na zarade troši bruto oko 2,5 miliona evra, preciznije 295 miliona dinara, i ima sedam kredita zbog kupovine specijalnih vozila.

JP Pijace i parkinzi imaju 79 zaposlenih, troše 50 miliona dinara na zarade i kreditno su zaduženi 5,8 miliona dinara, kako bi održali likvidnost i nabavili opremu za parking. JP Urbanizam ima 36 zaposlenih, na plate je u 2019. potrošilo 32 miliona dinara, a prošle godine izgubili su dva sudska spora kao sledbenici Direkcije za izgradnju. Gradska stambena agencija zapošljava 22 radnika i isplaćuje na ime zarada 20 miliona dinara bruto.

Novi zastupnik „pustio“ vodu

APR je doneo rešenje i za novog zastupnika, odnosno direktora firme Grupo Zillio DOO, imenovan je Bojan Dimkić, inženjer iz Kikinde, koji je stupivši na dužnost odmah pustio vodu iz novog prečistača u gradsku mrežu. Reč je o tehničkoj vodi, a dalji probni rad se nastavlja do skidanja zabrane, saopštila je JKP Vodovod i kanalizacija. „Došlo je do tehničkog preuzimanja snabdevanja grada vodom. Promenjena je vlasnička struktura firme“, rekao je kratko za Danas Bojan Dimkić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari