Haradinaj: Priznajte Kosovo, sve ćemo da ukinemo Ljajić: Onda ćemo svi da čekamo 1Foto: Peđa Popović

Iskoristio sam priliku da pitam Haradinaja kada će da ukinu akcize za brašno i građevinske blokove, odgovorio je potpredsednik Vlade Rasim Ljajić na pitanje Danasa o čemu je razgovarao pre dva dana u pauzi sastanka premijera Zapadnog Balkana u Budvi.

Na tu konferenciju, kako je Ljajić juče rekao na štandu Danasa na Medija marketu, on je otišao umesto premijerke Ane Brnabić. U pauzi se za stolom našao sa nekoliko drugih učesnika, među kojima je bio i premijer Kosova Ramuš Haradinaj.

– Neobavezno smo razgovarali, iskoristio sam priliku da pitam Haradinaja kada će da ukinu akcize za brašno i građevinske blokove. On je rekao samo vi priznajte onda ćemo sve da ukidamo. Rekao sam mu da ćemo onda da čekamo svi, i da oni ukinu to, a da se politički proces nastavi kroz pregovore. Jedan potpuno neobavezni razgovor – rekao je Ljajić u intervjuu za Danas.

Najveći deo svih diskusija na konferenciji je, kako kaže, bio posvećen upravo vancarinskim barijerama. On podseća da je Srbija rešila sve vancarinske barijere sa Makedonijom u bilateralnom dogovoru, dok je sa BiH bilateralno rešeno devet od 13 vancarinskih barijera.

Otvarajući pre nekoliko dana fabriku jednog turskog investitora u Kraljevu, i najavljujući svečano otvaranje još jedne investicije iz Turske u Priboju, Ljajić je rekao kako postoje turski investitori koji ne žele subvencije, ali da to ne znači da će one biti ukinute.

– Nisam rekao da nema više subvencija, već da postoje turski investitori koji ne žele subvencije jer ako ih koriste onda pristaju na to da su pod monitoringom narednih pet godina, da moraju da daju bankarske garancije za tu subvenciju, da plate za 20 odsto veću zaradu od minimalne. To su razlozi da neki turski investitori pitaju koje se druge vrste podsticaja nude. Jedna od njih je sređivanje fabričkih hala, koje lokalne samouprave rekonstruišu, daju im u dugoročan zakup. To je samo jedan od modela, ali ako neki investitor hoće subvencije naravno da može da ih dobije. Ko ulaže u manje razvijena područja dobija veće subvencije, zavisi od veličine investicije, broja ljudi koja zapošljavaju – istakao je Ljajić.

Upravo za opciju rekonstrukcije hale, a ne subvencije, kaže Ljajić, opredelio se turski investitor koji će otvoriti fabriku tekstila u Malom Zvorniku.

– U toku je rekonstrukcija hale u Malom Zvorniku gde će biti turska fabrika tekstila koja će u početku zapošljavati 300 radnika, u perspektivi je da za tri godine zaposli 500 radnika. Ne verujem da je u poslednjih 40 godina otvorena neka fabrika u ovom gradu – rekao je Ljajić i naglasio da će do januara biti završena rekonstrukcija, a da proizvodnja počinje najkasnije u martu. Ljajić kaže da u Srbiji trenutno imamo 400 firmi čiji su vlasnici Turci, od toga 50 ozbiljnih kompanija.

Upitan da li je tačno da zbog raznih zloupotreba akcije sa vaučerima kojima se subvencioniše odmor u Srbiji neće biti naredne godine, Ljajić kaže da prvi put čuje takvo nešto.

– Uvek postoji pojedinačni pokušaji zloupotrebe, ali u odnosu na 100.000 vaučera koliko delimo to su zaista minorni slučajevi, zanemarljivi. Akcija se nastavlja, sitne nepravilnosti se ispravljaju u hodu, pokušavamo da ih svedemo na minimum. To je jedna od najuspešnijih akcija i domaći turizam je porastao najviše zahvaljujući njoj. Imamo dvocifren rast – rekao je Ljajić.

U zavisnosti koliko novca u budžetu bude za to, ističe, zavisiće da li će Ministarstvo trgovine izdvojiti sredstva za 80.000 ili 100.000 vaučera. Već sada, međutim, može da se proceni da će ova godina biti rekordna po prilivu od turizma.

– Imajući u vidu da je rast 13 odsto i da je priliv za osam meseci 861 milion evra, ako bi se nastavio taj trend mislim da ćemo ove godine imati devizni priliv od turizma veći od 1,3 milijarde evra, bliže 1,35 milijarde evra i to će biti rekord – napominje Ljajić.

Ministra trgovine i turizma pitali smo šta se dešava sa privatizacijom banja, koja je najavljivana još pre dve godine.

– Pomaka će biti jer smo imali neuspešnu akciju, javni poziv za prodaju Kuršumlijske banje na koji se niko nije javio, iako je bilo zainteresovanih. Cena je očito bila previsoka. Moramo da izmenimo Zakon o javnoj svojini, jer je on bio prepreka. Verujem da zakon u novembru ulazi u skupštinsku proceduru i da će biti usvojen sasvim sigurno do kraja godine – napominje Ljajić, dodajući da će to će sasvim sigurno „deblokirati proces privatizacije“ i da to naravno neće važiti samo za Kuršumlijsku već za sve banje.

Ljajić: Šansa da Zukorlić pobedi je kao da vi i ja odemo na Mesec

Potpredsednik Vlade Rasim Ljajić rekao je da će na predstojećim izborima za nacionalne savete 4. novembra podržati nezavisne liste jer želi da se spreči svaka politizacija ovih izbora.

– Niko u ovoj kampanji ne govori o kulturi, obrazovanju, informisanju, onome što je nadležnost saveta, već se govori o velikim političkim temama. Jedno potpuno obmanjivanje javnosti. Izbori deluju ne kao lokalni, već kao lokalni, parlamentarni i predsednički zajedno. Jedna pogrešna poruka se šalje ljudima i naravno da u njoj prednjači Muamer Zukorlić koji je ovo shvatio kao borbu na život i smrt – ističe Ljajić.

To što je, kako kaže, Zukorlić sam izašao i rekao da će Srbi za njega da glasaju je isto kao kada bi „Amerikanci u SAD rekli mi ćemo da glasamo za Bin Ladena“. Za Ljajića ne postoji opcija da Zukorlić pobedi jer bi to bilo „kao kada bismo rekli da vi i ja sada letimo na Mesec“.

– Njegova jedina ideologija je moć i novac i sve što mu to omogućava on će da koristi. Koristio je veru kao zaštitu za biznis, a kada je nju iscrpeo, sada za to isto koristi politiku – ističe Ljajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari